Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Trgovina u budućnosti - Novi Konzumov vlasnik radikalno će ubrzati promjene

01. Lipanj 2017.

Konkurentnost  - Veliki uspjeh: preskočili smo Brazil... i pali za jedno mjesto

Na ovogodišnjoj ljestvici konkurentnosti svjetskih ekonomija Hrvatska je zauzela 59. mjesto među 63 zemlje svijeta, ujedno kao najmanje konkurentna članica Europske unije. Iako su neki pokazatelji naše konkurentnosti čak i nešto bolji nego lani, izgubili smo jedno mjesto na ljestvici jer su druge zemlje mnogo uspješnije u provedbi reformi. S nestabilnom političkom situacijom u zemlji teško je očekivati da će se i do iduće godine naš položaj promijeniti nabolje… koji su izazovi, faktori, snage i slabosti pročitajte iz pera Manuele Tašler.

>>>Adris: Vlahovića čeka vatrena skupština zbog milijarde kuna zarobljene u Agrokoru

Adris je najveći Agrokorov nebankovni vjerovnik i jedan je od rijetkih koji su osigurani, ali zalog na dionicama upitne je vrijednosti. Stoga će i Adris morati otpisati dio duga, što ga neće ugroziti, ali dioničari se u tišini bruse za 14. lipnja, piše Matilda Bačelić.

Hrvoje Zgombić, porezni stručnjak i čelni čovjek Sigma Business Consultinga: donosimo ‘Lex agrokor‘, a već smo odavno trebali donijeti ‘lex država‘!

Porezna reforma koju je pokrenuo ministar financija Zdravko Marić počela je s prvim danima ove godine. Bilo je dosta promjena za poduzetnike i građane. Porezni stručnjak  i konzultant Hrvoje Zgombić u intervjuu za Lider iznimno se kritički osvrnuo prema Vladi i potezima koje (ne) poteže.

Trgovina  u budućnosti: novi Konzumov vlasnik radikalno će ubrzati promjene

Agrokorovo posrtanje zaustavilo je uvođenje inovacija u Konzumove trgovine. Strani se konkurenti mijenjaju, a domaći su znatno suzdržaniji. No dronovi i roboti doći će nam brže nego što se očekuje. Izgledna promjena Konzumova vlasnika tu će budućnost i kupcima i svim trgovcima još  više približiti. Što žele kupci, a što generacija Z i kakva tehnološka rješenja možemo očekivati otkriva Ksenija Puškarić.

Lider Invest: Investicije na Jadranu od sinergije privatnog i javnog do infrastrukture

Novoizabrani zadarski župan Božidar Longin najavio je nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata. U Istri su više okrenuti privatnim investitorima i lokalna vlast svjesna je da mora biti na usluzi poduzetnicima. Koje je proizvodne investicije ove godine prepoznao stručni odbor ‘Lider investa‘, doznat ćemo 27. listopada, a investicije se mogu nominirati do 15. srpnja.

Loši krediti: Veliki strani otkupljivači dugova otkrili propulzivno hrvatsko tržište

Tvrtke koje otkupljuju loše kreditne plasmane lani su udvostručile prihode i dobit. NPL-ovi nominalne vrijednosti od 5,9 milijardi kuna otkupljeni su za 1,8 milijardi. Zlatno doba otkupljivača još će potrajati jer banke čiste opterećene bilance i pripremaju se za posljedice Agrokora. Detalje o ekstremno varijabilnim cijenama i strelovitom rastu otkupljivača pročitajte u izvješću Sergeja Abramova i Tina Bašića.

Resort vs. destinacija: Hotelijeri više zarade ako gosta dijele s lokalcima

U Hrvatskoj ne postoje zatvoreni resorti kao u drugim mediteranskim zemljama. Jadranske hotelijerske kompanije nastoje se također koristiti dijelom destinacijskih atrakcija, a katkad i diktiraju razvoj destinacije. Problem nastaje kad jaki hotelijeri i lokalna zajednica nemaju usklađenu strategiju, piše Aleksandar Tešić.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 04:17