Aktualno
StoryEditor

Novi Bundestag godišnje će bit skuplji za 60 milijuna eura

16. Svibanj 2018.

Novi saziv njemačkog parlamenta, Bundestaga, s rekordnim brojem zastupnika stajat će porezne obveznike 60 milijuna eura godišnje više nego dosad, javlja u srijedu dnevnik Bild.

Prema nacrtu proračuna za tekuću godinu troškovi Bundestaga će se povećati za 9,8 posto i u ovoj godini će iznositi 955,64 milijuna eura. Najveći dio proračuna odnosi se na suradnike koje zapošljavaju zastupnici i koji će samo ove godine stajati 240 milijuna eura.

>>>Njemačka: Potpisana ‘velika koalicija za malog čovjeka’

U usporedbi s posljednjim sazivom njemačkog parlamenta broj zastupnika se povećao sa 631 na 709 zastupnika. Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble upozorava na nužnost promjene zakona kojim bi bio reformiran izborni zakon.

- Zastupnici Bundestaga moraju biti svjesni da će ugled parlamenta među stanovništvom opadati ukoliko se nešto na ovom području na promijeni, rekao je Schaeuble za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

>>>Angela Merkel četvrti put izabrana za kancelarku

Broj zastupnika je u porastu zbog kompliciranog njemačkog izbornog sustava i  tzv. prekobrojnih mandata, koji nastaju kada u jednoj saveznoj pokrajini bude direktno izabrano više kandidata jedne stranke nego što to stranci pripada prema izbornim listama. Njemački građani na svojim listićima biraju posebno stranku i posebno kandidata.

23. travanj 2024 11:04