Aktualno
StoryEditor

Novi čelnik HT-a Kostas Nebis prvi put pred novinarima

06. Rujan 2019.

Unatrag nekoliko godina Hrvatski telekom prakticira početkom rujna održavati susrete svoje Uprave s novinarima. Ove godine susret se održava u Šibeniku, gdje je pred predstavnike medija po prvi put, otkako je proljetos na čelnoj poziciji HT-a zamijenio Davora Tomaškovića, izašao Kostas Nebis.

Iako to nije jedina promjena koja je zahvatila HT u proteklih godinu dana, zapravo je Nebis ostavio dojam da njegovo upravljanje HT-om neće za posljedicu imati nikakve revolucionarne novosti osim onih koje sa sobom donosi razvoj tehnologije. Kao i njegovom prethodniku, Nebisu su u fokusu tri strateška stupa razvoja HT-a: izgradnja izvanredne fiksne i mobilne konvergentne mreže, proizvoda i usluga; pojednostavljivanje i digitalizacija iskustva korisnika te, kako je rekao, ‘izgradnja uistinu digitalne kompanije u kojoj ljudi imaju utjecaj i rastu‘.

Neslužbeno smo u kuloarima čuli kako je upravo Nebisov pristup prema zaposlenicima ono što ga najviše razlikuje od njegova prethodnika. Sve ostalo stvar je tehnologije i realizacije već ranije zacrtanih planova, koji se uspješno odvijaju.

Prošle godine započeta sveobuhvatna modernizacija mobilne mreže došla je do 75-postotne ispunjenosti, do kraja godine bit će okončana. U taj je projekt HT uložio preko milijardu kuna. Postavljeno je prvih deset baznih stanica za 5G mrežu. Intenzivno se radi na digitalizaciji poslovnih korisnika, nešto manje intenzivno na digitalizaciji gradova. Najavljuje se investicija u blokchain platformu. Unapređuju se aplikacije za obične korisnike, sa Zagrebačkom bankom pokrenuto je telekom bankarstvo, razvija se segment pay tv-a...

Visoki parafiskalni nameti muče Nebisa jednako kao i njegova prethodnika, a HT je i ove godine angažirao zagrebački Ekonomski institut da napravi analizu utjecaja te kompanije na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Analizu je prezentirala Maruška Vizek, ravnateljica EI-a. Ukratko, po toj analizi HT svojim djelovanjem i utjecajem na djelovanje drugih poduzetnika podiže hrvatski BDP za tri posto.

24. travanj 2024 13:31