13. ožujak 2019.

Novi crowdfunding u Križevcima: 170.000 kuna za solare na krovu knjižnice

Nakon uspješno realizirane prve sunčane elektrane putem kampanje grupnog ulaganja, Zelena energetska zadruga danas je pokrenula novu kampanju u sklopu projekta ‘Križevački sunčani krovovi‘. Ponovno je omogućeno građanima da vlastitim sredstvima financiraju sunčanu elektranu po modelu mikro zajmova. Tom prilikom održano je događanje ‘Kvartovi budućnosti‘ na kojem je predstavljen europski projekt Compile, kao nadogradnja ‘Križevačkih sunčanih krovova‘.

Tijekom nove kampanje ‘Križevački sunčani krovovi‘ na krovu Gradske knjižnice ‘Franjo Marković‘ u Križevcima bit će instalirana sunčana elektrana koja će se financirati od strane građana po modelu mikro-zajmova, svaka fizička osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama.

Energetski neovisan

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn naglasio je da je strateška odrednica Križevaca da do 2030. postane energetski neovisan grad.

- Sva naša nastojanja i usmjeravanje idu upravo prema tom smjeru i drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi. Posebno sam ponosan na nastavak Križevačkih sunčanih krovova i mogu odmah najaviti da ćemo težiti i trećoj i četvrtoj odnosno da na svim pogodnim lokacijama instaliramo fotonapon. Tu je i projekt Compile koji nas stavlja na europsku kartu budući da smo pilot područje u zajednici od 12 partnera i sedam zemalja gdje očekujem i razmjenu znanja i primjenu dobrih praksi, rekao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Ukupno 53 građana ulagača odlučilo je uložiti u prvu sunčanu elektranu u kratkom roku od 10 dana, a iz ZEZ-a kažu da je interes građana za ulaganje gotovo četverostruko premašio potreban iznos.

- Sam naziv projekta ‘Križevački sunčani krovovi‘ ukazuje da nismo mislili stati na jednoj elektrani već nam je cilj imati više projekata sunčanih elektrana u rukama građana, te osobito želimo staviti naglasak na Križevčane kojima će elektrana ostati kao nasljedstvo za buduće generacije - rekla je voditeljica kampanje grupnog ulaganja Hajdana Rukavina.

Razvoj lokalne zajednice, najnovije tehnologije poput blockchaina...

Prikupljenim sredstvima kroz kampanju uložit će se u instalaciju sunčane elektrane snage 30 kW u vrijednosti od 170.000 kuna i postaviti je na krov Gradske knjižnice ‘Franjo Marković‘ Križevci. Građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi kroz razdoblje od 10 godina, s kamatom od 3% godišnje. Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima.

- Ulaganjem u obnovljive izvore energije pomažemo razvoju naše lokalne zajednice, čime pozitivno utječemo na cijelo društvo i kvalitetu života, dodala je Hajdana Rukavina.

Zelena energetska zadruga i Grad Križevci pokazuju da dobro surađuju i na razini europskih projekata, pa će tako u sklopu projekta Compile iz programa Obzor 2020 proučavati najnovije tehnologije poput blockchaina i algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji za optimizaciju rada energetske mikro-mreže i formiranje energetskih zajednica u Križevcima.

Ulaganje u novu sunčanu elektranu u Križevcima odvija se preko prve platforme za grupno ulaganje u projekte obnovljivih izvora energije po principu mikro-zajma u Hrvatskoj - ZEZinvest koja omogućuje transparentno i jednostavno ulaganje u projekt. Uložiti se može na web stranici.