Aktualno
StoryEditor

Novi koncepti: 5 brendova koji će mijenjati svijet

10. Rujan 2017.

Bio je dovoljan samo jedan gaf ljute konkurencije da jedan američki brend postane globalno poznat. Riječ je o kompaniji Lyft, oponentu svjetski poznatog Ubera koji se zamjerio korisnicima jer je nepopularnu Trumpovu politiku odlučio okrenuti u svoju korist. Početkom siječnja ove godine, taksisti koji prevoze s čuvenog aerodroma JFK odlučili su na jedan sat ugasiti svoje motore kako bi pokazali da se ne slažu sa zabranom ulaska stanovnika iz, Trumpu mrskih, mahom bliskoistočnih zemalja. Umjesto da se pridruže štrajku, uberovci su ga odlučili iskoristiti za privlačenje klijenata. Korisnici su jako brzo odlučili kazniti Uber te preko društvenih mreža, uz hashtag #deleteUber pozivali na brisanje aplikacije. I dok je Uber pokušao prebroditi najveću krizu u svom mladom životu, Lyft je obećao američkoj javnosti da će u četiri godine zakladi koja se bavi zaštitom osobnih sloboda i štiti američke vrijednosti ACLU (Američka unija za građanske slobode) donirati milijun dolara.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=v8nyGzOLsdw[/embed]

Prilično mladu i u svijetu ne toliko poznatu startup-kompaniju koja se, poput Ubera, bavi autoprijevozom, taj je potez lansirao u zvijezde. Osim što su o tome pisali svi relevantni svjetski mediji (Lyft je prikazan kao anđeoska, a Uber gotovo kao vražja, pohlepna kompanija), magazin Fast Company uvrstio ju je na popis pet brendova važnih za moderan svijet. Naime, spomenuti magazin tradicionalno bira 25 brendova koji će obilježiti ovo moderno vrijeme, a među njima su razvikana imena poput Googlea, Amazona, Applea ili Tesle. Ove je godine odlučio sastaviti još jednu, kraću listu, i to s pet brendova koji bi u idućim godinama mogli postati važni, pridružiti se elitnoj listi uz bok Googleu ili Appleu.

Jednostavnost i ekologija

Na prvom mjestu spomenuti je, u američkom narodu popularni Lyft, koji bi uskoro mogao postati i Uberova globalna konkurencija. Osim što zasad ima dobru marketinšku komunikaciju, prilično je inovativan u svojim uslugama, a ostvaruje i ozbiljan, dvoznamenkasti rast. Potrošači ga doživljavaju kao topli, prijateljski brend, a taj je dojam pojačala situacija s Uberom i Trumpom, zbog koje je broj Lyftovih korisnika narastao za 60 posto. Sljedeći brend koji prema žiriju Fast Companyja ima velike šanse postati velik i važan je – Slack.

https://www.youtube.com/watch?v=W8_tGC8pNvI

Riječ je o platformi (aplikaciji) staroj četiri godine koja je namijenjena ponajviše poslovnoj komunikaciji. Ideja koja stoji iza Slacka jest da optimizira poslovanje, odnosno poveća poslovnu učinkovitost olakšavajući komunikaciju među zaposlenima. Ukratko, Slack ujedinjuje sve kanale interne poslovne komunikacije u jedan (od maila pa do messengera), a budući da je jednostavan za korištenje i podsjeća na neku od društvenih mreža, zaposlenici su taj alat prigrlili s veseljem. Bez obzira na to je li riječ o još jednoj ovisnosti (poput, recimo, Facebooka) ili aplikaciji koja zaista poboljšava komunikaciju, analitičari mu predviđaju sjajnu budućnost. Na listi važnih brendova našla se i ekološki osviještena modna kompanija Everlane. Budući da kupci jako dobro reagiraju na njegovu poslovnu strategiju poput ekološke proizvodnje s minimalnom upotrebom vode i energije, predviđa se da će Everlane biti jedan od predvodnika ekomode i ekotrgovine te tako promijeniti modnu industriju, a i način na koji se trguje. Naravno, kompanija uspijeva kupcima ponuditi i kvalitetne, ‘stylish‘ komade, što svakako pridonosi njezinoj popularnosti među milenijcima koji se brinu o boljem sutra.

https://www.youtube.com/watch?v=BvtXlZ8fi1U

Milenijci fanovi

Magazin Fast Company sastavio je popis pet brendova koji će u idućim godinama postati globalno poznati. Posluju u potpuno različitim industrijama, a zajednički su im vrlo blizak odnos s kupcima, inovativnost i ekološka osviještenost.

Ti su potrošači zaslužni i za procvat još jednog američkog brenda koji bi u idućim godinama mogao prijeći Atlantik te otvoriti svoje poslovnice u Starom svijetu ili pak dalekoj Aziji. Riječ je o lancu zdravih restorana Sweetgreen, koji oduševljava kupce svojom ponudom sezonskih salata, odnosno povrća, voća i drugih namirnica od kojih može sastaviti ukusne obroke. Iako je osnovana 2007. u Washingtonu, kompanija tek posljednjih godina dobiva pozornost američkih medija, potrošača, pa tako i uspijeva ostvarivati dvoznamenkasti rast prihoda. Sweetgreen se od svog osnivanja držao zelene filozofije i ograničene ponude (salate), a ta upornost i dosljednost naposljetku mu se i isplatila. Trenutačno je jedan od omiljenih brendova milenijaca. Osim što su zadovoljni njegovom ponudom (riječ je o sezonskom, organskom i lokalno uzgojenom voću i povrću), potrošačima se dopada njegova nenametljiva marketinška komunikacija, a i činjenica da se sa svojom ciljnom skupinom povezuje na ne tako konvencionalne načine. Recimo, jednom na godinu kompanija organizira glazbeni festival Sweetlife, koji bilježi sve veći broj posjeta. Gdje su potrošači, tu su i investitori, koji su odlučili uložiti milijune u poslovanje prodavaonica salate, čiji se promet vrti oko 40 milijuna dolara na godinu. Deseci, ako ne i stotine milijuna dolara slit će se na račun kompanije DJI, koju je Fast Company smjestio na peto mjesto. Taj je pokretač revolucije bespilotnih letjelica, dronova, kako se čini, odlučan učiniti ih ‘mainstream‘ proizvodom. Nedavno je predstavio manji model drona kojim se može koristiti i u zatvorenom prostoru, ali i DJI Goggles, veliki ‘headset‘ koji omogućava kupcu da gleda ‘očima drona‘, što je sigurno posebno iskustvo.

>>>VIDEO: U orlovom gnijezdu

Premda spomenuti brendovi s liste posluju u potpuno različitim industrijama, zajedničko im je što imaju vrlo blizak odnos sa svojim kupcima (fanovima), koji ih prepoznaju kao prijateljski nastrojene i inovativne (Lyft i DJI), jednostavne (Slack) te ekološki osviještene (Sweetgreen i Everlane). Možda je upravo u tim karakteristikama i tajna njihova uspjeha i buduće velike važnosti za tržišta u kojima posluju.

18. travanj 2024 14:31