Aktualno
StoryEditor

Novi krediti i sporazumi u 3. maju. Radnicima plaće vjerojatno idući tjedan

05. Rujan 2019.

Sporazum s Jadranbrodom mogao bi donijeti plaće radnicima

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da bi radnici 3. maja tijekom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve isplate plaća, a izvijestio je i da je noćas Uprava brodogradilišta potpisala ugovor za završetak novogradnje 733 kanadskog naručitelja Algoma.

Rekao je da će isplatama plaća prethoditi sklapanje sporazuma 3. maja s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom u ponedjeljak ili utorak, pa bi uz suglasnost Hrvatske brodogradnje tijekom sljedećeg tjedna mogle krenuti i prve isplate.

Podsjetio je da je nakon što je većina vjerovnika pristala na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita 3. maja, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu, Nadzorni odbor HBOR-a dao zeleno svjetlo da se osigura 150 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o davanju uvjetnog državnog jamstva toj kompaniji.

- Još nam nedostaje, da bi se pokrenuo proces, sporazum između onih koji će nadzirati transfer novca, a to je Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod, i onih kojima će ti novci biti isplaćivani, dakle 3. maj. Nikakvog raspolaganja novaca na račun 3. maja ili Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod neće biti. Uz monitoring i uz analizu Hrvatske brodogradnje, dat će se suglasnost za svaku pojedinačnu isplatu svih onih potpisanih potraživanja, dakle iznos od 15 posto, što je preduvjet da bismo račun deblokirali i stavili brodogradilište u punu funkciju", rekao je Horvat.

Počinju radovi na novom brodu

Čestitao je predsjedniku Uprave 3. maja Ediju Kučanu i njegovom timu koji su u noći sa srijede na četvrtak uspjeli potpisati ugovor za završetak prve novogradnje, broda 733 , kanadskog naručitelja Algoma. Investicija je vrijedna 36,6 milijuna dolara.

- Dakle postoji perspektiva dobrog završetka ovoga procesa i siguran sam da ćemo u sljedećih desetak dana deblokirati račun, započeti radove na brodu 733, a to je početak jednog procesa kojem se želi završiti sve ono što je na navozima u Rijeci i brodogradilište staviti u punu funkcionalnost, gdje će nam puno lakše biti pronaći strateškog partnera, naveo je Horvat.

Na pitanje podmeću li hrvatski porezni obveznici ponovno leđa za brodogradnju odgovorio je negativno.

- Ne, takvu poruku šalju oni koji nisu dionici takvog procesa. Niti lipe ili kune neće faliti iz proračuna, sav taj novac koji smo namijenili za završetak brodova u Rijeci unutar dvije godine bit će vraćen u proračun, a zarada koju smo projicirali u iznosu od 5 milijuna eura ostat će na računu 3. maja, zaključio je.

Vjerovnici pristali na sporazum

Vlada je u četvrtak ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje sporazuma s brodogradilištem 3. maj oko modela otplate nepodmirene naknade za koncesiju, koja s krajem prošlog mjeseca doseže 5,86 milijuna kuna.

Vlada je u kolovozu, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun. Prije toga, 1. kolovoza, Vlada je usvojila zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.

Kako je rekao ministar Butković, u cilju realizacije zaključka i odluke o davanju jamstva, a budući da je koncesijska naknada utvrđena odlukom Vlade o dodjeli koncesije, ovu odluku je potrebno donijeti kako bi se mogao potpisati sporazum o drugačijoj naplati dospjele, a nepodmirene koncesijske naknade, dok će se buduće obveze redovno podmirivati.

- Predmetnom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s 3. majem kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog proizvoda, a na način isplate 15 posto utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85 posto dospjele a nepodmirene naknade za koncesiju, rekao je Butković.

Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna.

Više od 90 posto vjerovnika 3. maja pristalo je na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu.

24. travanj 2024 23:52