Aktualno
StoryEditor

Novi krediti s povoljnim kamatnim stopama za poljoprivrednike i mljekare

18. Travanj 2018.

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata, odnosno novog modela povoljnijeg kreditiranja u poljoprivredi vrijednim 70,6 milijuna eura, poljoprivrednicima će već od svibnja na raspolaganju biti krediti s iznimno povoljnim kreditnim stopama, od 0,5 do 1 posto, a za mljekarstvo samo 0,1 posto.

Novi oblik financiranja za financijske održive projekte putem zajmova, odnosno kredita i jamstava predstavljen je u srijedu, a Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko te predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec.

>>>Predsjednica u Gudovcu: Poljoprivredna proizvodnja prepolovljena zbog loše agrarne politike

Sa 70,6 milijuna eura sredstava Programa ruralnog razvoja - 85 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj plus nacionalno sufinanciranje iz državnog proračuna od 15 posto, stvorit će se omotnica od preko 100 milijuna eura financiranja dostupnog, a ulože li i banke vlastiti kapital u financijske instrumente, omotnica bi mogla narasti i na više od milijardu kuna, rekao je Tolušić.

Efekti će biti vrlo vidljivi

Poljoprivrednicima će se putem novog programa nuditi financiranje za obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnjeg bilja i sl., dakle svih onih vrsta troškova koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

- Od danas se naši mljekari mogu zadužiti po 0,1 posto kamata. To nema ni u Njemačkoj, Austriji i sl. Efekti će se vrlo brzo vidjeti, rekao je Tolušić.

>>>Tolušić: Uz novih 500 milijuna eura učinci se moraju vidjeti kroz iduću godinu ili dvije

Mikro krediti nudit će se do 25.000 eura, mali krediti od 25.000 do 50.000 eura, a za njih će poljoprivrednici u HAMAG BICRO-u moći konkurirati od svibnja ove godine. Rok otplate je do pet godina, poček do 12 mjeseci, bez ikakvih naknada, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto za sektor poljoprivrede, izuzev za mljekarstvo gdje je kamatna stopa 0,1 posto.

HAMAG BICRO će od lipnja davati i jamstva za neke druge kredite, garancija će biti do 1,3 milijuna eura, odnosno do 80 posto iznosa kredita.

Isto tako, od rujna će poljoprivrednicima, preko HBOR-a, biti dostupni veliki krediti, do milijun eura, za razvoj poljoprivrede, također s povoljnim kamatama, većim počekom i rokom otplate do 15 godina, najavio je Tolušić.

>>>Tolušić: Omotnica za ruralni razvoj trebala bi biti podjednaka za sve članice EU

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako će novi financijski instrument pomoći hrvatskim poljoprivrednicima, odnosno svima onima koji žele pronaći kvalitetnije načine i izvore financiranja za određene aktivnosti a za koje je teže pronaći pravi komercijalni interes banaka.

Efikasniji način financiranja

- S te strane sredstva u iznosu od milijarde kuna, dio toga dolazi od Europskoga poljoprivrednoga fonda, dio iz državnog proračuna i dio će kontribuirati komercijalne banke, bit će pravi mehanizam za jačanje aktivnosti hrvatskih poljoprivrednika. Niz zakonskih prijedloga uputili smo u Sabor i oni su usvojeni, od Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima do niza drugih koji omogućuju realizaciju naše politike ‘od polja do stola‘. Dakle, svježe, hrvatsko, na dobrobit i našim poljoprivrednicima i hrvatskim potrošačima, naglasio je premijer, dodavši kako su novi izvori financiranja dobar primjer kojim će se dati novi put za kreativne načine financiranja i u budućnosti, i to dijelova za koje je uočeno da su poljoprivrednici s njima imali poteškoća.

>>>Za izravna plaćanja u poljoprivredi iz proračuna 870 milijuna kuna

I za ministra financija Zdravka Marića riječ je o novom načinu financiranja poljoprivrede, po dosta povoljnim uvjetima.

- To je način financiranja koji je efikasniji i brži u smislu povlačenja sredstava nego kada je riječ o povlačenju isključivo bespovratnih sredstava iz EU, naglasio je Marić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je kako se novim načinom financiranja poljoprivreda izjednačava s mogućnostima koje gospodarski sektori već uživaju u odnosu na EU fondove.

>>>Poljoprivrednicima potpore do 70 posto na police osiguranja za usjeve

U dijelu bespovratnih sredstava iz EU-a gospodarstvo se pokazuje kao najbolji korisnik - trenutno je u provedbi 2,9 milijardi kuna bespovratnih sredstava, kojima se podupiru projekti vrijednosti šest milijardi kuna, a isplaćeno je više od 800 milijuna kuna, navela je

14. travanj 2024 14:29