23. listopad 2018.

Novi mailovi: Grupa Borg dan prije Vlade prilagodila lex Agrokor Knightheadu?

N1 je jutros objavio nove e-mailove koje su dan uoči sjednice Vlade na kojoj je usvojen prijedlog zakona o Agrokoru razmijenili Martina Dalić i Branimir Bricelj. Iz njih su vidljive izmjene koje je Bricelj unio u zadnji tren, a koje su kasnije postale dio izglasanog zakona. Prema navodima N1, članovi grupe Borg, koji su pisali zakon o Agrokoru, tako su zakon prilagodili američkom lešinarskom fondu Knigtheadu.

Kako tvrdi N1, Bricelj je samo jednom dopunom rečenice omogućio Knightheadu da kroz kroz roll up kredit ostvari goleme profite. Naime, rečenicu “u tražbine iz operativnog poslovanja ne ulaze tražbine financijskih i kreditnih institucija i imatelja vrijednosnih papira”, Bricelj je nadopunio riječima “osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja”.

Knighthead je zahvaljujući tome, tvrdi N1, u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za lex Agrokor. U tom trenutku većina vlasnika obveznica vjerovala je da ih neće uopće moći naplatiti, pa su one potonule na samo dvadesetak posto nominalne vrijednosti. Knighthead ih je, dakle, kupovao po dvadesetak centi za euro, a upravo zahvaljujući rečenici dopisanoj u Zakon o Agrokoru, naplatio ih je za vrijeme izvanredne uprave u punom iznosu. To po prijedlogu Zakona nije bilo moguće do tog 30. ožujka.

Privremeno vjerovničko vijeće nije ni trebalo postojati

Jedna od izmjena je i ona kojom Bricelj budućeg izvanrednog povjerenika oslobodio gotovo svih kontrola. Iako je zakon predviđao Nadzorno tijelo, ono je u završnoj verziji zakona preimenovano u “savjetodavno”, čime su mu se relativizirale ovlasti.

U svojoj verziji zakona Bricelj je izbacio odredbu koja je predviđala da izvanredni povjerenik mora dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća kako bi angažirao savjetnike. Upravo je legitimitet Privremenog vjerovničkog vijeća ono na što na sudu upozoravaju brojni vjerovnici koji osporavaju nagodbu, a ovom izmjenom je izvanrednom povjereniku omogućeno da potpuno samostalno angažira savjetnike za restrukturiranje. Ante Ramljak je tu ovlast iskoristio čim je postao izvanredni povjerenik i u savjetovanje o restrukturiranju Agrokora teško stotine milijuna kuna su uključeni isti oni ljudi koji su pisali zakon i, kako se vidi iz objavljenih mailova, vrlo prikladno, u noći prije sjednice Vlade, lex Agrokor izmijenili tako da Ramljaku u potpunosti daju slobodne ruke da ih može angažirati.

>>>Agrokor između Londona, Amsterdama i Zagreba

U originalnom nacrtu zakona Privremeno vjerovničko vijeće nije trebalo ni postojati, već je Ministarstvo samo trebalo nadzirati proces izvanredne uprave do trenutka kad se formira stalno vijeće koje bi predstavljalo vjerovnike. Umjesto toga, Bricelj je u zakon dopisao opciju formiranja Privremenog vijeća koje je formirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Stalno vijeće na kraju nikad nije ni formirano.

Bez ovih izmjena, pitanje je tko bi, i pod kojim uvjetima, savjetovao izvanrednog povjerenika. I bi li Knighthead ušao u roll up, ako bi ga uopće bilo. I bi li uopće Lex bio aktiviran, ili bi Todorić sam rješavao probleme sa svojim vjerovnicima, prenosi N1.