Aktualno
StoryEditor

Novi mailovi optužuju Maricu Vidaković, ona tvrdi da nije bilo pogodovanja Krašu

25. Svibanj 2018.

Na portalu Index.hr objavljen je tekst u kojem se tvrdi da je Ante Ramljak pogodovao određenim dobavljačima tako što su oni prebacivali svoj stari dug u granični i na taj se način spašavali od otpisa.

>>>Kraš nastavlja s jačanjem izvoza, neto dobit grupe u 2017. iznad 30 milijuna kuna

U tekstu se navode emailovi u kojima se spominje Marica Vidaković, prokuristica Kraša, a spominju se i druge tvrtke, Podravka i Badel, te Atlantic Trade, Procter & Gamble i Nestle Adriatic.

Kraš je reagirao priopćenjem u kojem odbacuje optužbe. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Danas objavljene insinuacije o navodnom pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema nimalo istine. Osim toga potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo ‘povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebacili na Agrokor‘.

>>>Kraš ostvario dobit četiri milijuna kuna, 48 posto više nego lani

Prvo je potrebno razjasniti da je ovdje riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge, što je bila uobičajena poslovna praksa između Konzuma i njegovih brojnih dobavljača.

Drugo, granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Konzum je kao dio regularne poslovne prakse izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje po fakturama za isporučenu robu i ako te fakture imaju rok plaćanja nakon 10. travnja i nisu plaćene, one su po definiciji granični dug.

>>>Agrokor još nije dostavio Trgovačkom sudu popis plaćenih tražbina

Treće, nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je prema službenoj odluci/stavu stručnih službi i pravnika Konzuma definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica (Konzumu), ali da vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10.4.2017. I to je vrijedilo za sve dobavljače koji su imali mjenice kao jamstvo plaćanja u mjenicama s izdanim fakturama prije 10.4.2017., a dospijeće nakon 10.4.2017.

Četvrto, spomenutim mjenicama niti jedan dobavljač nije plaćen, već su mjenice izdane kao jamstvo plaćanja isporučene robe, stoga je neistinita teza da je mjenicama Todorić plaćao dobavljače kao i da su dobavljači ‘natjerali‘ Izvanrednu upravu da mjenice uzme natrag.

>>>Trgovački sud odbacio zahtjev Kraša, ZET dobiva 19,2 mlijuna kuna od Agrokora

I peto, potpuna je neistina da su potraživanja dobavljača tada razvrstana u granični dug – jer su ta potraživanja po definiciji zakona i prema tumačenju stručnih službi i pravnika već bila granični dug.

Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća već je u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od Izvanredne uprave da objavi sve tablice s isplatama dobavljača kako bi se postupak učinio potpuno transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni. Tada to više ne bi bio predmet medijskih špekulacija niti temelj za neargumentirane konstrukcije i jalove pokušaje diskreditiranja pojedinih dionika u procesu donošenja nagodbe."

>>>Dobavljači Agrokora podržali Vidaković oko ispitivanja zakonitosti sporazuma Bandića i Peruška

18. travanj 2024 21:34