Aktualno
StoryEditor

Novi Mercedes A-klase: Sedan postao aerodinamičniji i autonomniji nego ikada

11. Kolovoz 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=F-c22MGjmEQ

Modeli sedana u premium kompaktnoj klasi obično su namijenjeni kineskom tržištu, koje je u najvećoj ekspanziji i gladno je upravo tih klasičnih trovolumenskih limuzina. No Mercedesova nova A-klasa u sedanskoj izvedbi zanimljiv je automobil i europskim kupcima, pa tako i hrvatskim. A-klasa dosad nije službeno imala sedansku izvedbu, ali neslužbeno to je bio model CLA. CLA je dosta dobro prihvaćen i među hrvatskim kupcima.

Može i poluautonomno

Nova A-klasa sedan vrhunski je dizajnerski uradak i ni u jednom trenutku nemate osjećaj da je nešto prišiveno odostraga ‘običnoj‘ A-klasi. Prtljažnik kapaciteta 420 litara, odnosno treći obujam, djeluje iznimno prirodno i odlično se uklopio u cjelinu. Iz Mercedesa pritom naglašavaju i da je bitno olakšan pristup stražnjoj klupi, što je kod modela CLA bilo jako kritizirano.

>>>Specijalna serija za Bentley Mulsanne

Samostojeći kokpit, već poznat iz A-klase kompakt, dostupan je u tri izvedbe. Nova A-klasa uključuje najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom za vozača, osiguravajući joj najvišu razinu aktivne sigurnosti u ovom segmentu s funkcijama preuzetima iz S klase.

Novi Mercedesov limuzinski model izjednačava originalni svjetski rekord aerodinamičnosti modela CLA Coupé. Njegov aerodinamični otpor iznosi niskih 0,22.

A-klasa prvi put u određenim uvjetima vožnje može voziti poluautonomno. Tu je i sustav glasovnoga komuniciranja s vozilom MBUX – Hey Mercedes. S vrijednošću Cd = 0,22 novi limuzinski model izjednačava originalni svjetski rekord aerodinamičnosti modela CLA Coupé.

Cijena tehnologije

Kad je riječ o motoru, na početku su najavljena dva najpoznatija i najtraženija agregata, jedan benzinski i jedan dizelski. Tako dizelski motor A180d napravljen u suradnji s Renaultom razvija najveću snagu od relativno skromnih 116 konja, a benzinski A200 ima najveću snagu od 163 konja. Nema sumnje da je A-klasa u sedanskoj izvedbi zanimljiv i tehnološki napredan automobil.

>>>Audi Q3 – obnovljeni SUV ostao predvidiv, ali ne i dosadan

No mogao bi upasti u istu zamku u koju je upala nova A-klasa, a to je visoka cijena. Tehnologija ima svoju cijenu, pa tako i A-klasa s digitalnim kokpitom, AMG paketom opreme i pokojim detaljem s osnovnim dizelskim motorom (napravljenim u suradnji s Renaultom) stoji oko 300.000 kuna. U sedanskoj izvedbi cijena bi trebala biti još viša, a tada dolazimo vrlo blizu C-klasi.

23. travanj 2024 20:24