Aktualno
StoryEditor

Novi micro:bitovi za sve učenike šestih razreda

24. Studeni 2017.
Piše:
Goran Jungvirth

Nakon do sada podijeljenih gotovo 30 tisuća micro:bitova, u Hrvatsku je upravo stiglo novih 17 paleta. U suradnji s MZO i CARNetom ove mikrokontrolere (u ovom slučaju micro:bitove) distribuirat će svim učenicima šestih razreda u 85 posto škola koje su se dobrovoljno javile na ovaj hvale vrijedan projekt.

Njime se uvodi programiranje u šeste razrede osnovne škole, ali ne kao puka „informatika“, već kao interdisciplinarna aktivnost za razvoj kreativnosti kroz nove tehnologije, naglasio je voditelj projekta Nenad Bakić, istaknuti poslovni čovjek i filantrop koji je potaknuo cijeli projekt.

>>>IRIM i CARNet projektom digitalne pismenosti uvode 45.000 mikroračunala u osnovne škole

U zagrebačkom A2B skladištu na Radničkoj cesti Bakić je dočekao isporuku i vidno zadovoljan i uzbuđen okupljenima prezentirao pojedinosti projekta, ali i prepakiravao micro:bitove koji znače povijesni trenutak za hrvatsko školstvo. Uskoro će oko 38 tisuća učenika šestih razreda koristiti micro:bitove u nastavi, ali i nositi ih kući kako bi i tamo stvorili kreativno i programsko okruženje.

[caption id="attachment_306146" align="aligncenter" width="1024"] Foto: Goran Jungvirth/Lider[/caption]

Ponuditi pravu stvar, a ne čekati na Godota

Zadovoljni Bakić je u razgovoru s novinarima izjavio „kako ne treba samo čekati reforme sustava, nego treba ponuditi pravu stvar“, aludirajući na reformu obrazovanja koja još nije zaživjela.

- Cilj je osloboditi kreativnost i upoznati tehnologiju. Treba stvoriti naciju digitalnih stvaralaca. Ovo nije samo puka informatika već projekt omogućavanja digitalne pismenosti svima“, izjavio je Bakić.

>>>STEM: Mikroračunala dobilo 2239 nastavnika u 746 škola

S time se i složila ministrica znanosti, obrazovanja i sporta Blaženka Divjak koja je također pomogla u prepakiravanju isporuke.

- Ovo je jedan potpuno novi način podučavanja koji omogućuje multidisciplinarnost. Učenicima se daje jedan vrijedan alat za više predmeta. Učitelji su projektu pristupili vrlo ozbiljno i nadam se da će prenijeti entuzijazam učenicima. Zato se ministarstvo uključilo u ovaj projekt, izjavila je Divjak potvrđujući da će se micro:bitovi koristiti za čak osam predmeta, barem za sada. Priroda, njemački, tehnički, informatika, matematika, glazbeni, tjelesni i hrvatski – predmeti su čiji se nastavnici već obrazuju za korištenje micro:bitova u nastavi.

Utjecaj projekta širok

Ministarstvo je izdvojilo 4,7 milijuna kuna za nabavu micro:bitova, a ministrica Divjak je sigurna kako će utjecaj projekta biti puno širi nego samo na školu. Potencijal projekta već je iskazan kroz suradnju škola s Institutom Ruđer Bošković, ali i tvrtkama poput PBZ-a. Korištenje uređaja inače promovira obrazovna Zaklada Micro:bit kao neprofitna organizacija koja omogućuje djeci širom svijeta da budu kreativna koristeći se tehnologijom i digitalnim vještinama u školi, klubovima i kod kuće.

>>>Divjak pozdravila početak ‘digitalnog opismenjavanja nacije’

Micro:bit se koristi u školama širom svijeta, od Finske i Islanda do Singapura i Šri Lanke, a mladi informatičari su i ovaj put okupljene zadivili u što se sve mali uređaj može pretvoriti – od senzora za temperaturu i svjetlo, do senzora pokreta (mjerač ubrzanja i kompas), kao i učitelja programakog jezika Python.

Da ideologiju pri ovakvim projektima treba ostaviti po strani pokazali su ministrica Divjak, kao i vođa oporbene najveće stranke SDP-a Davor Bernardić – pomažući zajedničkim snagama Bakiću da prepakira pošiljku koja će učenicima omogućiti bolju i suvremeniju naobrazbu.

04. svibanj 2024 23:27