Aktualno
StoryEditor

Novi obrazac: Prvi put podaci o transakcijama među povezanim društvima

23. Travanj 2017.

Obveznici poreza na dobit dužni su uz godišnju prijavu poreza na dobit za 2016. godinu Poreznoj upravi dostaviti i podatke o transakcijama s povezanim osobama s kojima su poslovali tijekom 2016. godine. Podaci se dostavljaju u elektroničkom obliku, na propisanom formularu Izvješće o poslovnim događajima s povezanim osobama za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. – obrazac IPO, u roku za predaju godišnje prijave poreza na dobit, tj. najkasnije do 2. svibnja 2017. godine. Ti se podaci dostavljaju prvi put i od obveznika sastavljanja porezne prijave zahtijevaju dodatne napore povezane s prikupljanjem i klasificiranjem podataka na traženi način.

Koji se podaci iskazuju

Traže se dvije grupe podataka: o transakcijama s povezanim osobama po osnovi primljenih i danih zajmova i kredita te o transakcijama po osnovi prodanih i kupljenih dobara i usluga. U dijelu obrasca IPO na kojem se iskazuju podaci o primljenim/danim zajmovima i kreditima treba iskazati i identifikacijske podatke tvrtke, podatak o povlaštenom poreznom statusu ako ga ima, datum nastanka obveze/ potraživanja, stanje na kraju i na početku poreznog razdoblja te detaljne podatke o kamatnoj stopi i svoti kamata. Podaci su u funkciji utvrđivanja jesu li u određenom poslovnom odnosu zaračunane prekomjerne dužničke odnosno preniske vjerovničke kamate, u kojem slučaju porezni obveznik treba za odgovarajući iznos uvećati osnovicu poreza na dobit.

Traže se dvije grupe podataka: o transakcijama s povezanim osobama po osnovi primljenih i danih zajmova i kredita te o transakcijama po osnovi prodanih i kupljenih dobara i usluga.

U dijelu obrasca na kojemu se traže podaci o povezanim osobama od kojih je porezni obveznik tijekom protekle godine nabavljao dobra i usluge odnosno kojima je isporučivao dobra i usluge, također se iskazuju svi identifikacijski podaci o povezanoj osobi kao dobavljaču/kupcu, povlašteni porezni status i dr. te podaci o njegovu udjelu u kapitalu odnosno glasačkim pravima poreznog obveznika. Za svaku povezanu osobu treba navesti iznose obveza i potraživanja u poreznoj godini, stanje na prvi dan poreznog razdoblja, ukupne obveze i stanje na kraju poreznog razdoblja. Svi se ti podaci bilježe u knjigovodstvenim evidencijama obveznika poreza na dobit, ali nisu sistematizirani na opisani način. Podaci moraju obuhvatiti krug povezanih osoba prema definicijama iz Zakona o porezu na dobit i Općeg poreznog zakona.

Tko su povezane osobe

Prema čl. 13. Zakona o porezu na dobit povezanim osobama smatraju se osobe kod kojih jedna od njih sudjeluje izravno ili neizravno u upravi, nadzoru ili kapitalu druge osobe, ili iste osobe sudjeluju izravno ili neizravno u upravi, nadzoru ili kapitalu društva. Ograničenja u sustavu poreza na dobit koja se odnose na povezane osobe primjenjuju se i na poduzetnike koji nisu povezani u smislu opisanih pravila sudjelovanja u kapitalu ili upravljanju, ako jedna od njih ili obje imaju povlašteni porezni status, odnosno plaćaju porez na dobit po sniženim stopama ili su oslobođeni plaćanja poreza na dobit, te u slučaju ako jedna od njih ili obje imaju pravo na prijenos poreznoga gubitka iz prethodnih poreznih razdoblja. Definicija povezanih osoba iz čl. 49. Općeg poreznog zakona mnogo je šira i uključuje osobe kod kojih je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta: ako jedna od njih ima izravnu ili neizravnu kontrolu nad drugom, ako jedna od njih ima izravan ili neizravan utjecaj nad drugom ili drugima te u slučaju kad su dvije ili više osoba međusobno povezane tako da postoji velika vjerojatnost da zbog pogoršanja ili poboljšanja poslovanja jedne osobe može doći do pogoršanja ili poboljšanja poslovanja jedne ili više drugih osoba jer se između njih provodi ili postoji mogućnost prijenosa gubitaka, dobiti ili sposobnosti za plaćanje. Pri tome se prema Općem poreznom zakonu smatra da postoji odnos povezanih osoba između poduzetnika i njegova bračnog druga, njegova krvnog srodnika u ravnoj liniji, u pobočnoj liniji do četvrtog stupnja, po tazbini do četvrtog stupnja bez obzira je li brak prestao ili nije, posvojitelja, posvojenika, skrbnika...

Računovođa ne može sâm

Računovođe i druge osobe koje pripremaju podatke za sastavljanje obrasca IPO teško mogu bez informacija pribavljenih od odgovornih osoba udovoljiti tako postavljenim zahtjevima. Pri tome će vjerojatno lakše prepoznati kapitalno povezane poslovne subjekte, ali je teško s punom preciznošću utvrditi rodbinsku povezanost osoba koje sudjeluju u odlučivanju i upravljaju poslovnih subjekata s kojima porezni obveznik ima poslovne donose kao kupcima ili dobavljačima. Tu informaciju mogu službi računovodstva dati samo članovi uprave i druge osobe koje su odgovorne za točnost podataka koji se dostavljaju Poreznoj upravi. Ostaje nadati se da će uloženo radno vrijeme računovođa, upravljačkih struktura i drugih osoba koje pripremaju podatke te silni troškovi povezani s pripremama poslovnih informacija na opisani način opravdati prikupljanje podataka o povezanim osobama na godišnjem obrascu IPO.

19. travanj 2024 07:45