Aktualno
StoryEditor

Novi propis: Umjesto zaštite domaćih dobavljača, država šire otvara vrata uvozu

10. Prosinac 2017.

U lancu opskrbe hranom sljedeća tri mjeseca bit će ‘veselo’. Trgovcima, otkupljivačima i prerađivačima slijedi revidiranje tisuća ugovora s dobavljačima ne žele li biti u prekršaju i platiti rigorozne kazne, koje se kreću i do pet milijuna kuna.

>>>Tolušić i Petir o zabrani nepoštene trgovačke prakse u opskrbi hranom, dampingu

Naime, ovog četvrtka na snagu stupa novi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji je odredio više od 30 slučajeva nepoštenih praksi i njime se žele zaštititi mali i srednji poduzetnici, OPG-ovi i općenito svi proizvođači i dobavljači koji su vječito u nepovoljnijem pregovaračkom položaju naspram trgovaca i otkupljivača. Javna je tajna oduvijek bila da se proizvođače ‘tlači’ jer se na njih prebacuju svi rizici i troškovi trgovaca.

>>>AZTN pojasnio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, upozorio na rigorozne kazne

Osim toga, bili su prisiljeni plaćati plasman na trgovačkim policama i pristajati na neisplative rabate. To nije samo hrvatska praksa, tako je svuda u svijetu. Uostalom strani trgovački lanci su je i donijeli u Hrvatsku, a domaći su je sa zadovoljstvom ‘prepisali’. Svi o tome sve znaju, međutim, dobavljači uporno šute i zapravo štite ‘zločeste’ trgovce jer se boje gubitka kakvih-takvih ugovora.

>>>Plenković: Slavoniji se mora ispružiti ruka; Tolušić: Čuda se neće dogoditi preko noći

Znači da im se u neku ruku ipak isplate. Novim Zakonom zabranjeno je trgovcima nabavljati robu od dobavljača ispod nabavne cijene. U pregovorima su dobavljači vjerojatno neke svoje proizvode i davali trgovcima ispod cijene, ali su za neke dobivali više. Sada će trgovci jednostavno naći nove dobavljače na drugim tržištima, jeftinije. Koliko onda novi Zakon ‘štiti’ hrvatske dobavljače, a koliko dodatno potiče ionako preveliku ovisnost o uvozu?

>>>Ljubo Jurčić: Pravimo se gospoda, a uvozimo svinje

Za razliku od dobavljača, trgovci se globalno konsolidiraju i njihova pregovaračka snaga jača je nego ikad. To neće promijeniti ovaj ni bilo koji drugi zakon. Trgovci jednostavno mogu promijeniti stavke u fakturama i povećati redovne rabate ili razliku prebaciti u neto cijenu proizvoda, što novi Zakon nije predvidio. Na kraju, najviše će od njega profitirati opet velike multinacionalne kompanije i distributeri s mnogo većom pregovaračkom moći. Netko je negdje morao povući granicu jer je pritisak na cijene postao neizdrživ i lanac opskrbe hranom postao je ozbiljno ugrožen u čitavoj Europi. Ovim Zakonom štitimo dobavljače. Ali ne hrvatske. ‘Štititi’ tržišta u europskom kontekstu najčešće znači širiti ih.

21. travanj 2024 15:20