Aktualno
StoryEditor

Novi rekordi na Wall Streetu, bankarski sektor ojačao

13. Prosinac 2017.

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica banaka jer se očekuje povećanje kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,49 posto, na 24.504 boda, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2.664 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,19 posto, na 6.862 boda.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju skoku cijena dionica u bankarskom sektoru za 1 posto jer se očekuje povećanje kamata Feda.

>>> Tehnološki i energetski sektor potaknuli Wall Street

U utorak je počela redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a s obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da su proizvođačke cijene u SAD-u u studenome zabilježile najveći rast na godišnjoj razini u posljednjih šest godina, što pokazuje da jačaju inflacijski pritisci.

A ako se nastavi jačanje inflacije i ubrza rast gospodarstva, to bi, kažu analitičari, moglo navesti Fed da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamata, što bi pozitivno utjecalo na profitabilnost banaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

>>> Macron: Klimatska politika ima ‘povijesnu odgovornost’, Trump će se predomisliti

"Optimizam ulagača temelji se na nadi da bi uskoro mogle biti usuglašene porezne promjene, ali i na jačanju svjetskog gospodarstva", kaže RJ Grant, direktor u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

S druge strane, Nasdaq indeks jučer je blago pao jer se nakon četiri dana rasta tehnološki sektor našao pod pritiskom, pri čemu su među najvećim gubitnicama bile dionice Applea i facebooka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 13.183 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.427 bodova.

19. travanj 2024 19:33