Aktualno
StoryEditor

Novi šef euroskupine obećava bankovnu i tržišnu uniju, čvršću i otporniju eurozonu

12. Siječanj 2018.

Novi predsjednik euroskupine, Portugalac Mario Centeno, obećao je u petak da će s "velikom odlučnošću" nastaviti provoditi reforme eurozone, tijekom preuzimanja dužnosti u Parizu od svojeg prethodnika, Nizozemca Jeroena Dijsselbloema.

>>>Zahtjev je ‘na stolu’: Komisija istaknula hrvatsku želju za eurom

"Veće prilike koje nam se sada pružaju, kako politički tako i ekonomski, treba iskoristiti kako bi se završilo reforme institucionalnog okvira koji imamo u eurozoni", rekao je portugalski ministar financija tijekom kratke ceremonije u portugalskom veleposlanstvu u Parizu.

"To se odnosi na bankovnu uniju, uniju tržišta kapitala i rasprave koje vodimo o proračunu", rekao je, naglasivši da je "duboko motiviran" da svoj dvoipolgodišnji mandat dobro iskoristi.

>>>Mi o ulasku, a susjedi o izlasku iz eurozone: Berlusconi zagovara dvije valute

"Izišli smo iz krize, ali moramo priznati da posao još nije gotov", upozorio je, istaknuvši da je važno "odgovoriti na očekivanja građana i izgraditi čvršću i otporniju eurozonu".

Dijsselbloem je izrazio zadovoljstvo što njegov nasljednik "uživa snažnu potporu u euroskupini kako bi nastavio s provedbom reformi i modernizacijom eurozone".

Nizozemac, koji odlazi nakon dva mandata, predao mu je simbolički "zvonce euroskupine" koje je koristio prilikom otvaranja njezinih sastanaka.

>>>Zdravko Marić: Uvođenjem eura porast će standard hrvatskih građana

Centeno se tijekom boravka u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i premijerom Edouardom Phillipeom, a predviđen je i sastanak s ministrom financija Brunom Le Maireom.

>>>Ekonomija eurozone prestigla SAD

Taj je 51-godišnji profesor ekonomije, koji nije imao iskustva u politici dok nije ušao u socijalističku vladu 2015., postao simbolom gospodarskog uspjeha svoje zemlje, koja je do tada bila slaba karika eurozone. Smatran centristom i liberalom, ubrzo je postao važan čovjek u vladi premijera Antonija Coste, koji je došao na vlast zahvaljujući savezu s radikalnom ljevicom utemeljenom na odlučnosti da se raskine s politikom štednje prethodne desne vlade.

23. travanj 2024 08:59