Aktualno
StoryEditor

Novi studijski program i projekt Dynamic od ove akademske godine na Politehnici

30. Kolovoz 2017.

Istarski župan Valter Flego kazao je u utorak, u povodom predstavljanja najnovijih aktivnosti Politehnike, kako upravo tehnologija danas oblikuje društvo te kako živimo u doba stvaranja pametnih regija i gradova u kojem dolazi do ubrzanog rasta i primjene novih tehničkih znanja.

- Ista predstavljaju budućnost te će biti jedna od glavnih pokretačkih snaga tehnološkog, gospodarskog i društvenog rasta i razvoja Istre i Hrvatske, istaknuo je Flego na konferenciji za novinare.

Kao dvije najznačajnije aktivnosti na Politehnici, koju je Istarska županija osnovala 2000. godine, a koje su potvrdu uspjeha dobile nedavno, izdvojio dobivenu dopusnicu za uvođenje novog studijskog programa Mehatronike od ove akademske godine te odobrenje za europski projekt DYNAMIC.

>>>Država crkvi daruje Vilu Idolu u Puli

- Mehatronika je danas jedan od najperspektivnijih smjerova koji će našim studentima omogućiti brzi pronalazak posla, dok će im se kroz projekt Dynamic omogućiti dualno studiranje koje spaja teoretska i praktična znanja. Istra će navedenim dobiti mogućnost zadržavanja mladih i talentiranih ljudi te stvaranja sinergije i umrežavanja visokoškolskih ustanova i poduzeća,  ustvrdio je istarski župan dodavši kako je to već duže vrijeme trend u najrazvijenijim regijama Europe.

- Svjesni smo koliko je upravo znanje i kapital u obliku mladih stručnjaka potreban našem gospodarstvu, stoga ulažemo i nastavljamo podržavati sve ovakve projekte u obrazovanju. Samo tako omogućit ćemo da navedene ustanove budu kvalitetni partneri kako poslovnom sektoru, tako i regionalnoj te lokalnoj upravi, poručio je Flego. Izrazio je zadovoljstvo uspjesima pulskog Sveučilišta i Politehnike ali i na trendove smanjenja nezaposlenosti te porast broja zaposlenih.

- Upravo se na vrhu strukture našeg BDP-a nalazi proizvodnja. Stoga, moramo nastaviti pratiti trendove na tržištu rada i ulagati u nova znanja potrebna gospodarstvu kako bi bili konkurentni kao država, kao regija i kao posloprimac, zaključio je Flego.

Dekan Davor Mišković istaknuo je kako Politehnika kontinuirano radi na pripremanju novih studija i aktivnosti koje bi obogatile same studije i povećale njihovu atraktivnost te prate potrebe današnjeg tržišta rada.

- Mehatronika se nametnula kao logičan izbor novog studija budući da integrira znanja koja se već usvajaju na Politehnici, a usmjerena je na nove tehnologije, energetsku učinkovitost i proizvodnju, naglasio je dekan Politehnike Davor Mišković koji je pozvao zainteresirane da se prijave za upis na Politehniku Pula do 26. rujna.

>>>Sindikat nezadovoljan stagnacijom plaća: Grad Pula omalovažava socijalno partnerstvo

O projektu DYNAMIC govorila je voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Politehnike Tamara Žufić Košarara koja je istaknula kako se radi o projektu unutar Erasmus + programa vrijednog 716.285 eura  koji će trajati 36 mjeseci, a s primjenom se počinje već od studenog. Po njenim riječima partneri na projekti su, uz Istarsku županiju,  Županijska gospodarska komora Pula, tvrtke Holcim i Uljanik te druge europske visokoškolske ustanove i poduzeća.

- Prednosti za naše studente bit će značajnija suradnja s potencijalnim poslodavcima te bolja poslovna pozicija, dok će poduzeća dobiti mogućnost odabira talentiranog kadra te suradnju s istraživačima i predavačima, poručila je voditeljica Žufić Košara.

06. svibanj 2024 00:09