Aktualno
StoryEditor

Novi Tehnopolis - Priznajemo, pretvaramo se

04. Listopad 2018.

Odbacite štake, skinite naočale, leće i slušalice ne želite li da vas oni koji će rado odijenuti egzokostur, ugraditi potkožne tokene ili umjetnu gušteraču prozovu licemjernima jer ih optužujute da su luckasti pokušavajući se pretvoriti u kiborge. Teorija kaže da pomagala koji ljudi stoljećima upotrebljavaju da bi si poboljšali zdravlje i formu nisu ništa drugo nego sredstva koja su ih već pretvorili u kibernetičke organizme.

Pa priznajmo, većinom smo kiborzi pa nije zgorega u novom broju Tehnopolisa provjeriti prijedloge kako se u toj pretvorbi ili, pomodnije, transformaciji, može još malo osobno napredovati. Primjerice, mogli biste za pedesetak ugraditi nokte ukrašene naljepnicama NFC (Near-Field Communication) i upotrijebiti ih umjesto pametnih platnih kartica. Kako? Upute su u novom broju Tehnopolisa, a objašnjava se i kako se rađaju humani humanoidi, kako rojevi i jata poštuju robote, a i da blagajnice mogu na more jer su dućani štošta naučili od web trgovina pa sad preslikavaju njihove poslovne modele. U svemu tome veliku ulogu imaju nove generacije čipova koje dižu valove umjetne inteligencije.

Tehnopolis otkriva i da  se budi superinteligentni čip IPU (inteligentna procesorska jedinica) koji će omogućiti pojavu dugo sanjane, a mnogi smatraju i prijeteće, opće umjetne inteligencije ili AGI-ja. U njoj će strojevi moći smišljati i razmišljati poput čovjeka. Futurolog Gerd Leonhard u intervju tvrdi kako je velika  šansa da će nam se dogoditi digitalna Fukushima, ali slušamo i znanstvenu zajednicu i Europsku uniju koji zazivaju otvoreni pristup znanstvenim podacima.

Velika se lova vrti u još jednom izdanku tzv. gig-ekonomije posvećenom kibernetičkoj sigurnosti, pa Tehnopolis otkriva kako tvrtke masno plaćaju svima koji rado provode vrijeme tražeći tuđe pogreške. Lovci na bube iliti bugove  postali su jedna od trenutačno najtraženih roba na tržištu.

Priča se i tome kako su dječaci prohodlali i da ih djevočice slijede u članku o kriptovalutnoj sceni, kako pljušte oklade na propulzivnom tržištu predviđanja, a i da buja drukčiji materijalizam jer je znanost o materijalima disciplina koja se u svijetu najbrže razvija.

Novi Tehnopolis koji je na tržištu uz Lider od 4. listopada (3. listopada u digitalnom izdanju), među ostalim se bavi i o ekobrigama koje su postale poduzetničke noćne more, sjemenjem koje izrasta u sigurnosno pitanje, najčudnijim vozilima svih vremena pa i time kako se brani od dronova, dronerazzija i bespilotnog novinarstva. Ulazi i u svijet iluzija pa se, primjerice,  možete uvjeriti koliko ste mladi zagledate li se, recimo, u famoznu sliku žene/punice na Tehnopolisovim stranicama.

25. travanj 2024 10:31