Aktualno
StoryEditor

Novi Tehnopolis - Proizvodnja sazdana od zvijezda

25. Listopad 2017.

Najčešća tvar u svemiru od koje su sazdane sve zvijezde i koja ispunjava međuzvjezdani prostor nezaustavljivo osvaja industriju. Poetiku na stranu, Tehnopolis – Liderovo izdanje o tehnologiji, inovacijama i znanosti – na primjerima objašnjava kako se ta materija, plazma, poznata i kao četvrto agregatno stanje, ne upotrebljava samo u proizvodnji istoimenih televizora i IT industriji, nego i u prehrambenoj, kozmetičkoj i tekstilnoj industriji, medicini, poljoprivredi… I zaštita okoliša bez nje je teško zamisliva.

>>>VIDEO: Japanski proizvođači predstavljaju nesigurnu budućnost automobilske industrije

Nezamislivim se mnogima doimao i projekt švicarske tvrtke Swiss Space System o gradnji istraživačkog, uslužnog i proizvodnog svemirskoga centra nadomak Udbine, na Krbavskom polju. I bili su u pravu jer je ta tvrtka nedavno bankrotirala. Ostale su, međutim, velike ambicije o hrvatskom svemirskom programu. Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nije članica Europske svemirske agencije, ali integracija je u tijeku, otkriva se u još jednoj zvjezdanoj priči Tehnopolisa.

Četrdeseti broj tog časopisa za novo doba piše i o tome kako domaća pamet razvija metamaterijale na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kako su ICT tehnologije nezaobilazan alat za razvoj urbanih centara, da se slana voda može pretvoriti u pitku pomoću jeftine solarne energije, a i kako roboti operiraju. Selma Međedović Thagard, izvanredna profesorica na američkom Clarkson Universityju i osnivačica tvrtke DMAX Plasma, u intervjuu je opisala kako vojska i industrija ulažu milijune u njezin plazmatski reaktor.

>>>‘Bespilotni’ kamioni premijerno se provozali singapurskim cestama

Budući da se svijetom širi virus inicijalnih novčanih ponuda ili, kraće, ICO-a, ulagači se mogu upitati je li ICO bolji nego IPO. Opisuje se zato kako startupi s pomoću njega mogu doći do svježeg kapitala. Analizira se,među ostalim, kako Europa planira postati predvodnica sljedeće generacije niskougljičnih tehnologija, zašto se čipira otpad, čija se baština našla usred  različitih stvarnosti, a idevet primjera nosive tehnologije pronašle su svoje mjesto u Tehnopolisovom modnom kutku.

>>>Consumer Reports: Električna vozila pouzdanija od tradicionalnih

Izdanje koje je na tržištu uz Lider od 27. listopada (26. u Zagrebu) promatra i prevarante. Piše također o tome kako se seks sa strane znanstveno istražuje.

26. travanj 2024 04:56