Aktualno
StoryEditor

Novi Tehnopolis: Roboti traže srodne duše

24. Svibanj 2017.

Niti su ljudima mišići zakržljali zbog toga što su ih parni stroj, električna energija, pa i informacijske tehnologije, lišili teških fizičkih napora za prethodnih industrijskih revolucija, niti će izgubiti razum zato što su digitalne tehnologije potaknule već četvrtu industrijsku revoluciju pa sad algoritmi diktiraju tempo života i rada. Da integracija tehnologije omogućava radnoj snazi da se istakne na složenijim zadaćama objašnjava se u novom izdanju Tehnopolisa, časopisa o tehnologiji, znanosti i revoluciji koji izlazi ususret Liderovoj konferenciji o 4. industrijskoj revoluciji.

>>> 4. industrijska revolucija je tu, a gdje ste vi?

Na primjerima se pokazuje kako u pametnim tvornicama nema suvišnih, kako superinteligenta svita mijenja medicinu, a i da se novi najbolji prijatelji mnogih u svijetu zovu Kuri, Mykie, Hub, Lynx, Aristotel i Olly… Ti kućni roboti proizvedeni u uglednim kompanijama traže srodne duše kako bi im pomagali u kućanstvu. Robota koji podučava matematiku, fiziku, geometriju, programiranje i mehaniku razvila je hrvatska tvrtka STEMI koja niže uspjehe po najvećim svjetskim sajmovima. Predstavljaju kako se pripremaju za masovnu proizvodnju svog samosloživog robota.

Mnogi su dio spoznajnog biznisa a da to još ni nisu spoznali pa se Tehnopolis bavi relativno novim pojmom: kognitivnim poslovanjem. Arhitekt kulture Javier Bajer, koji savjetima pomaže biznisu i javnom sektoru u mnogim zemljama, u razgovoru za Tehnopolis objasnio je kako je organizaciji potrebnija promjena što je otpor njoj veći. Argentinka hrvatskog podrijetla Sonia Živković, osnivačica i direktorica tvrtke Pana Wakke Productions koja je dugo savjotovala škole po Kini i drugdje po svijetu, Hrvatskoj pak poručuje neka ukine maturu.

>>> 4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

Autori Tehnopolisa napisali su, među ostalim, priče o domaćim rješenjima za punjenje baterija, svestranom električnom biciklu dvadesetjednogodišnjeg izumitelja i poduzetnika Ivana Golubića, pa i najuzbudljvijim dronovima trenutačno dostupnim na tržištu. Objasnili su i kako nanousadci obećavaju čudesna ozdravljenja, kako se stvaraju suvremeni uređaji s pomoću kopiranja ponašanja i sposobnosti životinja, a i kako su neki moderni sizifi pobijedili velike ulagače.

Novi broj Tehnopolisa koji je na tržištu uz Lider od 26. svibnja (25. svibnja u Zagrebu) bavi se i mnogim bizarnostima. Primjerice, s pomoću primjera opisuje se kako mnogi bizarni proizvodi i usluge pokušavaju naći put do srca kupaca. Mnogima među njima navodno nije cilj zarada, nego kritika tehnološke kulture.

16. travanj 2024 05:55