Aktualno
StoryEditor

Novi ustroj: Karlovačka županija smanjila broj upravnih odjela i plaću župana

06. Srpanj 2017.

Skupština Karlovačke županije u četvrtak je većinom glasova usvojila novi ustroj i djelokrug rada županijskih upravnih tijela, kako je to predložio župan Damir Jelić, pa će umjesto dosadašnjih devet odjela i revizije, odnosno deset pročelnika ubuduće imati sedam odjela (za gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, financije, graditeljstvo i okoliš, za unutarnju reviziju i Ured župana), s ukupno sedam pročelnika.

- Odlučio sam tako bez i najmanje namjere da kritiziram još uvijek aktualni ustroj, štoviše smatram da ih ne treba komparirati. Molim da podržite moj prijedlog i da kasnije mjerimo učinke rada, jer ljudi su temeljni resurs te oni, u kontekstu s novcem ili materijalnim dobrima, stvaraju nove vrijednosti. Ovo, iskreno, nije idealni ustroj, ali trebamo racionalizaciju, sažimanje, jer su okolnosti u kojima živimo takve da imamo nedostatne resurse, uz nedovoljan standard građana, obrazložio je Jelić svoj prijedlog.

>>>Zadovoljan uvjetima novog zaduživanja Hrvatske, Plenković najavio isplatu regresa javnim službama

U ime Kluba vijećnika SDP-a Josip Benčić je rekao kako je za novi ustroj potrebna jača argumentacija, iako "nova metla ima pravo urediti upravu po svom", ali da je europska integracija vrlo važan odjel i da ga ne bi trebalo tako olako prepustiti agenciji Karli, niti dobrim smatra da se u jedan odjel, onaj za gospodarstvo, stavlja čak 11 važnih segmenata. Njegov stranački kolega Ivan Vuković podržao je, međutim, županov preustroj uz obrazloženje da se i on, kao donedavni kandidat za župana, zalagao za sličnu reorganizaciju.

Od "tehničkih" točaka Skupština je izglasala da se za tekuću godinu na račune stranaka i nezavisnih lista iz županijskog proračuna prebaci 124.999 kuna koliko im pripada za ovo tromjesečje - od tog iznosa 56 posto ili 70.000 kuna dobiva HDZ za 23 od ukupno 41 vijećničkih mandata, 19,51 posto pripada SDP-u za osam mandata, 17,7 posto Živom zidu za sedam mandata, 4,88 posto Mostu i 2,44 posto HSLS-u.

Prihvaćeno je i smanjenje županove plaće, odnosno smanjenje koeficijenta sa 6,42 na 6,15, a na pitanje vijećnika Živog zida Hrvoja Hoffman koliko to konkretno znači manje novca, župan Jelić je odgovorio da će mu plaća sada biti manja za oko 1500 kuna i iznosit će 16.000 kuna,

19. travanj 2024 21:50