Aktualno
StoryEditor

Novi zakon o upravljanju državnom imovinom: Uprave državnih tvrtki birat će nadležna ministarstva

13. Rujan 2017.

Kada biste znali što se sve radilo s državnom imovinom u posljednih 27 godina, pali biste u nesvijest. Takve misli mogle su se čuti u kabinetu ministra državne imovine Gorana Marića u srijedu na briefingu na kojem su predstavljene neke odredbe novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

Prijedlogom tog zakona, koji će uskoro ići na raspravu u Vladu, a kroz približno dva tjedna naći će se i u redovnoj proceduri u Saboru, trebalo bi se riješiti mnoge probleme. Noviteti novoga zakona, koji joč čeka na mišljenja drugih institucija, trebali bi pojednostavniti mnoge procedure i procese. Ministar Marić naveo je neke od njih.
- Više neće biti ‘strateških i posebnih trgovačkih društava‘, nego samo posebnih. Članove uprava i nadzornih odbora državnih tvrtki birat će nadležna ministarstva, a ne Ministarstvo državne imovine. Javni natječaji ostaju i dalje, naravno. Nadalje, zabranjuje se podnajam i podzakup državne imovine, objasnio je ministar te dodao kako je država na potonjem izgubila mnogo novca.
Saznaje se da je na lošem upravljanju kampovima, poslovnim prostorima i nekretninama država izgubila milijarde kuna te je naveden primjer kampova. - Od 22 kampa u okolici Pule, 21 je de facto bio ilegalan - čuje se u Ministarstvu. Neki su primjerice imali ugovore s Hrvatskim šumama o skupljanju lišća i napravili kamp.
Država planira dovesti u red i bespravno oduzetu imovinu. Procjenuje se da je na taj način bespravno zauzeto 900 državnih prostora u Hrvatskoj. Najavljuje se da će biti i riješen i problem Hotela Iž raspisivanjem natječaja te će novi vlasnik riješiti sadašnje probleme.
Novost je i da će jedinice lokalne i regionalne samouprave morati prije donošenja i promjena prostornih planova tražiti mišljenje Ministarstva državne imovine.
23. travanj 2024 12:09