02. ožujak 2019.

Novinari: Želimo raditi u interesu javnosti, osigurajte nam normalne uvjete za to

https://www.youtube.com/watch?v=eiuCe6Po_Ao

Mi smo novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti ničija produžena ruka kako ove, tako i prethodnih i budućih vlasti, poručio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici Novinarskog društva pročitali osam zahtjeva Vladi.

Tisuću prosvjednika pod sloganom ‘Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!‘ zviždalo je i ispred Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zagrebu te Gradske uprave.

- Novinari Vladi žele dati do znanja da moraju promijeniti odnos prema novinarstvu, prema medijima, omogućiti novinarima da u normalnim uvjetima rade svoj posao, poručio je Zovko, dodajući kako ovo nije pitanje samo novinara, već i građana.

8 novinarskih zahtjeva upućenih Vladi

Novinari traže traže ukidanje protuustavnih internih akata u medijskim kućama kojima se novinarima zabranjuje da bez suglasnosti nadređenih javno progovore o pritiscima i ograničavanjima novinarske slobode, koje trpe u medijima za koje rade.

Zahtijevaju i da se u Zakon o medijima ugradi odredba prema kojoj novinar ima ne samo pravo, nego i obavezu svoje strukovne udruge, javnost upozoriti na pritiske kojima je izložen u mediju u kojem radi te da mu se zbog tog upozorenja ne može dati otkaz, raskinuti suradnja, umanjiti plaća ili pogoršati status.

Traže i da se detaljno revidira procedura izbora članova Vijeća za elektroničke medije, ostavke vodstva HRT-a te izmjene Zakona o HRT-u "koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti".

Među zahtjevima je i promjena postojećeg modela financiranja lokalnih medija, kako bi se medije učinilo neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju, kao i da se procesuiraju napadi na novinare.

- Novinari moraju imati sigurnost u obavljanju svoje profesije. Prije svega ugovore o radu da bi mogli biti neovisni i slobodni u odgovornom obavljanju svog posao. Potplaćenost i egzistencijalna nesigurnost prisiljavaju ih da svoju struku zanemare kako bi pogodovali vlasnicima medija, te svoje novinarske radove poslušno oblikovali na način koji će odgovara onima za koje su napisani, poručio je Transparency International Hrvatska, dajući podršku novinarskom prosvjedu.