Korona i biznis
07. siječanj 2019.

Novinski izdavači protive se neutemeljenim presudama protiv medija

HUP-ova Udruga novinskih izdavača reagirala je priopćenjem na posljednji niz presuda protiv tiskanih i elektronskih medija koji su svojim pisanjem navodno tužiteljima nanijeli duševne boli.

- Presude smatramo pravno neutemeljenima, odnosno, donesene temeljem preširokog arbitrarnog tumačenja postojećih propisa, te u krajnjem smislu i nepravednima. Učestalost ovakvih presuda kao i neujednačenost pravnih standarda na kojima se temelje s jedne strane predstavljaju ozbiljnu prijetnju ustavnim kategorijama slobode izražavanja i medijskih sloboda, a s druge strane kao generator opće pravne nesigurnosti prijete stabilnom poslovanju novinskih izdavača umanjujući tako i njihovu poduzetničku slobodu, još jednu ustavom definiranu vrijednost.

>>>Prišivci Herr Flick, Očenašek i Crna Guja u polufinalu suđenja Ostojić vs. Bujanec

Udruga stoga poziva nadležne državne institucije, resorna ministarstva i Vladu da što prije uvedu zakonske promjene kojima bi se stvorila jasna i predvidljiva pravila na području nakladničke odgovornosti.

Medijske slobode, kao temelj funkcionalne demokracije, nisu neograničene te stoga zahtijevaju institucionalne mehanizme kontrole, upozorava udruga, dodajući kako se mehanizmi moraju temeljiti na transparentnim kriterijima koji će kroz djelovanje pravosudnog sustava biti provedeni u konzistentnu sudsku praksu.

Kao posljednji primjer udruga ističe presudu protiv satiričnog portala NewsBar koji će Velimiru Bujancu morati isplatiti 12.000 kuna odštete zbog teksta ‘Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura‘.

Sud je u tom slučaju iznio stav kako se faktografski netočni navodi ne mogu smatrati satirom. Šira primjena takvog standarda u budućnosti bi svaki objavljeni satirični tekst učinila utuživim.

- Ne smije se zanemariti ni profil tužitelja. U Hrvatskoj raste broj predmeta u kojima su tužitelji visokopozicionirani članovi političke ili pravosudne nomenklature. Takva praksa nužno djeluje kao forma institucionalne cenzure, ali i budi sumnje u sukob interesa, navodi Udruga novinskih izdavača.