Aktualno
StoryEditor

FOTO: Novo vodstvo Hrvatskih lobista - Naš prioritet je transparentnost lobiranja i registar lobista

30. Lipanj 2017.

Hrvatsko društvo lobista - udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa (HDL) na 5. Izbornoj skupštini održanoj u Europskom domu u Zagrebu izabrano je novo vodstvo Udruge za mandatno razdoblje 2017. - 2019.

Novoizabrani

Za predsjednicu HDL-a izabrana je mr.sc. Maja Pokrovac, direktorica gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Za potpredsjednike su izabrani Natko Vlahović, prof.dr.sc. Dubravka Sinčić Ćorić i Marijan Banelli, a funkciju glavnog tajnika obnašat će Marko Nožica, dok su novi članovi Upravnog odbora Ivan Gjurašić, Berislav Čižmek, Zlatko Rogožar i Miljenko Vitković. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Tamara Vučinić (predsjednica), dr.sc. Vladimir Rosić i dr.sc. Aneta Karakaš. Za članove Suda časti izabrani su Vladimir Gredelj (predsjednik), Hrvoje Lovrić i mr.sc. Tomislav Madžar.

>>>Svi lobisti u EU morali bi raditi po obveznom programu

Prof.dr.sc. Mate Granić kao počasni predsjednik HDL-a te posebni savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović istaknuo da je došlo vrijeme za pozitivne promjene jer kaže da niti jedna Vlada do sada nije imala hrabrosti ponuditi zakon o lobiranju i transparentan registar lobista, te smatra da će se s ovom Vladom Hrvatsko društvo lobista uspjeti regulirati područje zagovaranja. Istaknuo je kako u Americi i Europi lobistička struka jača, te je prirodni proces da se struka javno regulira i sam interes države zbog razvijanja pravne države i demokracije.

- HDL od 2008. godine kontinuirano traži da se interesno zagovaranje u potpunosti otvori te da znamo tko lobira i za čije interese. U Europskom registru imamo 56 registriranih lobista iz Hrvatske. U Hrvatskoj ih treba biti barem 250 s obzirom da tu struku rade gospodarske udruge, interesna udruženja, udruge poslodavaca, PR agencije, komore i konzultanti, a ta brojka u Hrvatskoj nije transparentna., izjavila je Maja Pokrovac, predsjednica HDL-a te pozvala izvršnu vlast da koristi javno zagovaranje lobista u kreiranju javnih politika kao i druge europske zemlje.

18. travanj 2024 00:17