Aktualno
StoryEditor

Novosel: Ne bude li prosvjed dovoljan, ići ćemo na referendum protiv mirovinske reforme

11. Listopad 2018.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je u četvrtak kako je sindikat, ne bude li prosvjed najavljen za 20. listopada na Europskom trgu u Zagrebu dovoljan da Vlada odustane od prijedloga mirovinske reforme, spreman organizirati i referendum.

"Ako prosvjed ne bude dovoljan, spremni smo organizirati i referendum kojim se zahtjeva da se u Hrvatskoj radi do 65. godine života, oni koji to mogu, i da se ne smije povećavati penalizacija prijevremene mirovine”, rekao je Novosel na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako se ne slaže s tvrdnjama ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da se ova reforma mora provesti jer će u suprotnom budući umirovljenici imati manje mirovine.

>>>Prijedlog mirovinske reforme: radni vijek do 67. i stroži uvjeti za prijevremenu mirovinu

"Jedina istina je da je promjena mirovinskih zakona isključivo posljedica nečinjenja provođenja stvarnih reformi u korist građana, poticanja otvaranja novih radnih mjesta i povećanja plaća kako bi povećanim uplatama u mirovinski fond imali i više novca u fondu”, rekao je Novosel.

Prozvao je i Europsku komisiju koja od Hrvatske traži da se podigne dob za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Zaključio je kako u ostvarenju cilja da se nastavi raditi do 65. godine nema kompromisa, da je to zalog bolje budućnosti u Hrvatskoj.  "Ako to Vlada ne vidi, neka bude Vlada nekim drugim građanima, a ne hrvatskim građanima”, zaključio je Novosel.

>>>Sindikati demonstrativno napustili sastanak s Pavićem o mirovinskoj reformi

Izvršni tajnik SSSH Darko Šeperić istaknuo je kako je stav svih sindikalnih središnjica da je Vladin prijedlog mirovinske reforme apsolutno neprihvatljiv.

Po njegovim riječima, tu se ne radi o nikakvoj mirovinskoj reformi, nego je riječ o administrativnim mjerama koje će nanijeti štetu životu u starosti velikom broju građana.

"Neprihvatljivo nam je i povećanje stope doprinosa za 2. mirovinski stup. Treba analizirati da li nam je 2. stup uopće trebao. Nama treba veća stopa zaposlenosti i više radnih mjesta, a ne podizanje dobi za odlazak u mirovinu”, istaknuo je Šeperić.

20. travanj 2024 07:27