Aktualno
StoryEditor

Nula posto: Nitko od mladih Islanđana ne vjeruje u biblijski postanak

23. Siječanj 2018.

Prema najnovijoj anketi, Islanđani postaju sve sekularniji narod. Religijska vjerovanja među mlađom populacijom drastično se smanjuju, a prema anketi nula posto Islanđana mlađih od 25 godina vjeruje u Biblijsko tumačenje postanka, javlja Digital Journal.

Manje od polovice anketiranih Islanđana se izjašnjava kao religiozna osoba, dok je više od 40 posto mlađih od 25 godina koji se deklariraju kao ateisti. Postotak religioznih Islanđana koji prema anketi iznosi 46.4 najmanji je postotak do sada zabilježen. Najmanji udio mlađih vjernika dolazi iz glavnog grada.

Kršćanima se izjašnjava 80.6 posto starijih od 55 godina, dok je među njima samo 11.8 posto koji ističu da su ateisti. S druge strane, samo 42 posto mlađih od 25 se izjasnilo kao kršćanin.

U ruralnim područjima više vjernika

U ruralnim sredinama između 77 i 90 posto ispitanika izjavilo je da su kršćani, dok je ateista između 7.1 i 18 posto, dok je u Reykjaviku kršćana 56.2 posto, a ateista 31.4 posto. Iako su rezultati u sukobu sa činjenicom da se samo 46.4 posto Islanđana smatra religioznima, moguće je da oni koji se izjašnjavaju kao kršćani nisu ujedno i religiozni.

>>>Anketa: Bezboštvo je najpopularnija ‘religija’ Australije

Dob je značajan faktor za vjerovanje kako je Bog stvorio svijet. Kod ljudi u dobi između 25 i 44, 77.7 posto vjeruje u teoriju velikog praska, dok ih 10.1 posto vjeruje da je svijet stvorio Bog. Međutim, onih starijih od 55 godina, 46.1 posto prihvaća teoriju velikog praska, dok njih 24.5 vjeruje suprotno. Među najstarijim stanovnicima najviše je neodlučnih, pa tako 16.6 posto ističe da ne znaju, ili nemaju mišljenje o tome kako je svijet nastao.

Odvajanje crkve i države

Što se tiče sekularizacije Islanda, čak 72 posto ispitanika podržava potpunu odvojenost crkve i države. Aktualni ustav Islanda glavnom crkvom priznaje Islandsku Evangelističku luteransku crkvu. Ta bi crkva, međutim, uskoro mogla i sama postati liberalnija jer je pristala na istospolne brakove.

Zuizam – najbrže rastuća religija

Zuizam je drevna sumerska religija, a sve više i više Islanđana deklariraju se kao zuisti u znak protesta prema trenutačnom islandskom zakonu i financiranju vjerskih skupina od strane države. Zuisti su, u svojoj osnovi, protestna supina. Povijest Zuističke crkve na Islandu datira iz 2010., a 2013. je država Zuizam priznala kao religiju.

>>>Istraživanje: Mise i pogrebi dobri za zdravlje

Na web stranici Zuističke crkve istaknut je glavni cilj, a to je politička promjena. Skupina zahtjeva ukidanje zakona prema kojima vjerske organizacije imaju financijske i druge privilegije, te brisanje  vladinog registra vjerskih skupina.

24. travanj 2024 22:34