Aktualno
StoryEditor

‘Nuspojava‘: Jedan od lijekova za Alzheimerovu bolest uklanja karijes, ‘regenerira zube‘

14. Listopad 2017.

Zubne plombe uskoro bi mogle otići u povijest zahvaljujući nedavnom otkriću o lijeku imena Tideglusib namijenjenom liječenju Alzheimerove bolesti. Unatoč primarnoj svrsi, znanstvenici su otkrili da lijek potiče obnavljanje zuba kod miševa, zahvaljujući čemu nestaje karijes, prenosi Science Alert. Tideglusib potiče matične stanice zubne pulpe na obnavljanje dentina.

>>>Uz to što ne mirišu dobro, cipele bez čarapa ‘dušu su dale’ za razvoj gljivica

Dentin se može regenerirati bez vanjskog utjecaja, no samo pod određenim okolnostima, a regenerirati se može samo vrlo tanki sloj što nije dovoljno za popravak karijesa uzrokovanog truljenjem, koji se nalazi uglavnom veoma duboko. Tideglusib djeluje tako što sprječava djelovanje enzima GSK-3 koji zaustavlja formiranje novog dentina.

Prilikom istraživanja, tim znanstvenika je u zubnu šupljinu umetnuo male biorazgradive spužve sastavljane od kolagena namočene u Tideglusib. Spužve su u roku od 6 tjedana potaknule rast dentina i sanirale štetu. Spužva se razgradila, a iza sebe je ostavila netaknut zub.

>>>Ortoreksija – opsesija zdravom prehranom koja šteti zdravlju

Do sada je postupak testiran samo na miševima, no znanstvenici koji su radili na eksperimentu kazali su da bi ovaj tip liječenja uskoro trebao postati uobičajen kod liječenja ljudi. Jednostavnost ovog pristupa čini ga idealnim za kliničko liječenje jer štiti pulpu i obnavlja dentin.

25. travanj 2024 15:00