Aktualno
StoryEditor

‘Obavezan eRačun u 2018.‘: Hrvatska godišnje uštedi više od 850 milijuna eura na eRačunima

16. Veljača 2018.

Servis Moj-eRačun i poslovni tjednik Lider uz potporu Instituta za ePoslovanje organizirali su u petak u zagrebačkom HUB385 stručnu edukacijsku radionicu Obavezan eRačun u 2018.

Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun, u uvodnoj riječi kazao je kako će se na predavanju moći čuti o eRačunu te njegovoj primjeni u B2B sektoru.

>>> EK donijela odluku o standardu elektroničkih računa

- eRačun postoji više od 30 godina, on je nositelj poslovne digitalizacije. Što se tiče eRačuna u EU, dobili smo znatan poticaj od njih za uvođenje eRačuna, usvojena je zajednička norma za eRačun unutar EU, a pravna regulativa za eRačun postoji u svim zemljama. Što se tiče eRačuna Hrvatska ne kasni, ali kada je riječ o digitalizaciji tu itekako zaostajemo, kazao je Emer te istaknuo kako Skandinavske zemlje prednjače u korištenju eRačun.

Digitalna Europa

U  travnju .2014. godine donesena je Direktiva koja je pogurala mnoge zemlje te je od tada započeo proces uvođenja obaveznog eRačuna u procesu javne nabave. Razlog iz kojeg EU potiče eRačun je novac jer su godišnje uštede od 423 milijuna eura. Procijenjena ušteda u Hrvataskoj je oko 850 milijuna eura godišnje bez B2B sektora, ustvrdio je Emer.

Edukacija je podijeljena na teoretski i praktični dio, a sudionici će saznati kakve promjene donosi 2018. godina u prometu eRačuna, što donosi Zakon o obveznom eRačunu u javnoj nabavi za obveznike javne nabave i B2B sektor, kako zaprimati, obrađivati i pohranjivati eRačune.

>>> e-poslovanje: Pripremite se – 2018. bit će godina početka potpune digitalizacije

Predavači na edukaciji su Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun, Maja Jurišić-Prlić s Instituta za ePoslovanje te Josip Kovačec, voditelj prodaje Moj-eRačun koji će kroz primjere i izazove kroz praksu približiti načine brze i jednostavne provedbe digitalizacije u mikro, malim i srednjim tvrtkam

Edukacijska radionica koncipirana je na način da polaznike osposobi za nadolazeće zakonske obveze primjene eRačuna u svakodnevnom poslovanju i to putem primjera pozitivne gospodarske prakse temeljene na višegodišnjem iskustvu gotovo 35.000 korisnika eRačuna. Namjera je Europske unije da do 2020. godine eRačun postane primaran oblik razmjene računa, budući da se procjenjuje kako bi unutar EU eRačun mogao donijeti i do 423 milijarde eura uštede na godinu.

24. travanj 2024 16:59