Aktualno
StoryEditor

Obersnel na Lider investu u Rijeci: Investicije u tijeku vrijedne su preko 700 milijuna eura

19. Travanj 2018.

Počeo je Investicijski forum Istre, Primorja i Gorske Hrvatske, manifestacija na kojoj danas u Rijeci predstavnici lokalnih poduzetnika, lokalne samouprave i državnih institucija razgovaraju o stvaranju poticajnoga investicijskog okružja i pokretanju novih proizvodnih investicija.

>>> Lider invest u Bjelovaru: Sve veći interes ulagača za kvalitetna ulaganja okrenuta izvozu

Drugim ovogodišnjim investicijskim forumom, nakon onoga u Bjelovaru, promovira se Lider invest – projekt kojim Lider treću godinu zaredom prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje proizvodne investicije u kategorijama velikih, srednjih i malih ulaganja kao i one koje su posebno doprinijele izvozu, zapošljavanju, održivom razvoju te zaštiti okoliša.

Investicijski forum otvorio je glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa Miodrag Šajatović, skrenuvši pozornost na glavnu temu današnjeg Lidera o hrvatskim tvrtkama koje na računima imaju 60 milijardi neinvestiranih kuna:

- To pokazuje da su poduzetnici oprezni s investiranjem, ali to je i kapital. Recesija će prije ili kasnije doći i trebamo se za nju pripremiti, a najbolje ćemo se pripremiti investicijama u proizvodnju onih proizvoda koji će se moći prodati na svjetskom tržištu i u vremenima krize – rekao je Šajatović.

>>> U novom broju Lidera: I Hrvatske tvrtke plivaju u kešu

Okupljene je pozdravio i Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka, rekavši kako vjeruje da će u idućih nekoliko godina Rijeka biti grad koji će biti u hrvatskom vrhu prema investicijama te da se svakom investitoru treba pokloniti do poda jer je svaka investicija rizik, ali da je najveći problem ako stanete i ne investirate.

O investicijama u Rijeci uvodno je govorio gradonačelnik Vojko Obersnel:

- Činjenica je da unatrag nekoliko godina riječki poduzetnici bilježe dobre rezultate. 2016. godine imali su 722 milijuna kuna neto dobiti. Pri kraju smo tranzicijskog perioda, nema puno velikih tvrtki, ali puno je više malih i srednjih koje ostvaruju rezultate. Investicije koje su u tijeku i koje će se dogoditi do 2020. godine vrijedne su preko 700 milijuna eura, od čega privatni investitori predviđaju investicije od 100 milijuna eura.

>>> Miodrag Šajatović: Istina o hrvatskom BDP-u uz cestu od Zagreba do Virovitice

Projekt Lider invest i pojedinosti natječaja na koji se od 15. ožujka mogu nominirati investicije predstavlja Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i član stručnog odbora Lider investa . O strukturi BDP-a s naglaskom značaj investicija Istre, Primorja i Gorske Hrvatske govorit će u nastavku Željko Hanzl, viši stručni savjetnik iz Odjela za makroekonomske analize HGK, dok će Zdenko Lucić, ravnateljl Agencije za investicije i konkurentnost izlagati o investicijama i investicijskoj klimi. Investicijski forum završava okruglim stolom na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okružja u Istri, Primorju i Gorskoj Hrvatskoj, na kojem će mišljenja razmijeniti Aljoša Pavelin, predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac, Vesna Bartolović Stančić, voditeljica Područnog ureda za Primorje i Gorski kotar u HBOR-u, Ernest Cukrov, direktor Riječke razvojne agencije Porin i Vedran Kružić, Smart Cities Expert iz Hrvatskog Telekoma.

18. travanj 2024 12:13