Aktualno
StoryEditor

Obilježena jubilarna deseta obljetnica Genosa i druga obljetnica BIOcentra

07. Prosinac 2017.

Niz uzvanika iz znanstvenog, kulturnog i političkog života  Republike Hrvatske nazočio je danas na svečanom obilježavanju desete obljetnice znanstveno istraživačkog rada tvrtke Genos, te druge obljetnice rada BIOCentra, inkubacijskog centra za bioznanosti.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, govorio je Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti.

- Predsjednica daje maksimalnu potporu projektima poput Biocentra i Genosa. Genos ne samo što je 2013. godine proglašen najboljim mjestom za rad u svijetu, Genos je zaslužan i za snažno pozicioniranje Hrvatske. Ta tvrtka pozicionirala je hrvatsku znanost na način da više povratka nema. Moguće je izgraditi 350 metara kvadratnog prostora i moguće je osigurati povratak 140 znanstvenika, znanstvenika iz svijeta koji danas žive i rade u Hrvatskoj, istaknuo je Primorac.

[caption id="attachment_309020" align="aligncenter" width="750"] Dubravko Kičić, Gordan Lauc, Dragan Primorac, Foto: Genos[/caption]

Ono što je BIOCentar napravio u dvije godine, prikazao je Dubravko Kičić, predsjednik Uprave Biocentra, istaknuvši da surađuju s nekoliko kompanija kao što su Fidelta, Dechra, Pik, The Garden Brewery, Belupo, Biognost, Genos i Pomona.

- Bez HAMAG-BICRO-a, Sveučilišta u Zagrebu i Grada Zagreba ovaj projekt ne bi bio moguć. Dvije godinu uživamo njihovu bespredmetnu podršku. BIOcentar je zamišljen kao mjesto gdje se povezuju resursi, koje daje infrastrukturalnu podršku i podršku u laboratorijskom smislu. Ukupna investicija iznosila je oko 18 milijuna eura. Godine 2016. nismo imali niti jedan uredski stol i niti jednu stolicu jer natječaj još nije bio proveden, a to možemo zahvaliti jednom institutu u Hrvatskoj koji se zove javna nabava, rekao je Kičić, naglasivši da je danas BIOcentar mjesto gdje se radi ekspertno, surađuje s industrijom, da imaju izvrstan tim mladih znanstvenika i rade istraživačko-razvojne inovativne projekte.

>>>Genos: Hrvatski znanstvenici otkrili glikanske biomarkere koji mogu predvidjeti dijabetes

Predsjednik Uprave Genosa, Gordan Lauc istaknuo je da Genos danas uspješno uvodi nove proizvode i usluge na tržište.

- Zbog Genosa mladi hrvatski znanstvenici ostaju u zemlji, a privukli smo i znanstvenike iz 11 zemalja. U veljači će biti lansiran naš najbolji biomarker biološke dobi GlycanAge koji mjeri biološku dob. Dobili smo nagradu kao najinovativnija mala firma u Hrvatskoj, dobili smo Povelju RH od predsjednika Josipovića za inovaciju i komercijalizaciju rezultata istraživanja. Genos je danas globalni lider u visokoprotočnoj glikomici. Kroz zajedničke projekte iz strukturnih fondova Genos će pomoći osigurati preko 40 milijuna eura hrvatskim javnim znanstvenim institucijama.

[caption id="attachment_309034" align="aligncenter" width="750"] Gordan Lauc, Tome Antičić, Dubravko Kičić, Dragan Primorac, Foto: Genos[/caption]

Genos je jedna od svega nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, a svojim dosadašnjim radom etablirao se kao jedna od najuspješnijih malih znanstvenih institucija ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Ugledni časopis The Scientist 2013. godine Genos je proglasio najboljim mjestom za rad na svijetu, a o izvrsnosti Genosa najbolje svjedoči podatak da je do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU, pet projekata iz programa Obzor 2020, te dva velika projekta iz strukturnih fondova ukupno u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna. Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Biocentar je projekt Vlade Republike Hrvatske, mjesto poticanja i ostvarivanja uspješne suradnje između znanstvenih istraživanja i gospodarstva te tehnologijske infrastrukture i novih biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda. Prvi je takve vrste u Republici Hrvatskoj i jedinstven je projekt u cijeloj regiji koji na oko 4.500 m², u posebno osmišljenom okruženju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore kako bi poduzećima u razvoju u području bioznanosti pružio sve potrebne uvjete za obavljanje njihove djelatnosti.

16. travanj 2024 16:04