10. lipanj 2018.

Objavljeni e-mailovi: Rusi se miješali i u Brexit

E-mailovi koji su u nedjelju objavljeni u Sunday Timesu upućuju na tješnju povezanost između jedne od važnijih britanskih kampanja za Brexit i ruskih dužnosnika, usred parlamentarne istrage o mogućim posljedicama "lažnih vijesti" na ishod referenduma održanog u lipnju 2016.

Čini se da e-mailovi koje je iz Sunday Timesa prenio Observer ukazuju na to da su dužnosnici koji su se zalagali za istupanje, nekoliko puta sastali s ruskim dužnosnicima prije održavanja kontroverznog referenduma na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za to da Britanija istupi iz EU-a.

Mailovi Arrona Banksa, glavnog financijera kampanje Leave.EU i njegova pomoćnika Andyja Wigmorea upućuju na to da su obojica "u više navrata kontaktirala s ruskim dužnosnicima i da su s njima razgovarali o poslovnim mogućnostima od obostranog interesa", piše Sunday Times.

>>>Moguća propast pregovora o Brexitu zbog granice s Irskom

List prenosi da je Banksa i Wigmorea s Aleksanderom Jakovenkom, ruskim veleposlanikom u Londonu upoznao Aleksander Udod, "osoba za koju se vjeruje da je član ruske tajne službe, koji je protjeran iz Velike Britanije nakon skandala s trovanjem Sergeja i Julije Skripal u Salisburyju".

"Jakovenko je predložio poslovni dogovor. U skladu s njim Banks i Wigmore su trebali sudjelovati u procesu spajanja šest ruskih rudnika zlata u jednu tvrtku", piše list.

Damian Collins, koji vodi odbor za istragu "lažnih vijesti", smatra da je riječ o važnim informacijama.

>>>Farage: Brexit je u opasnosti da ga zaustavi establišment

"Ako ruska vlada želi razvijati odnose s prominentnim ljudima poput Arrona Banksa, ne samo imućnoga poslovnog čovjeka, već i najvećega privatnog financijera političkih kampanja u ovoj zemlji... mislim da bismo trebali imati pravo saznati kakav je taj odnos bio", smatra Collins, član konzervativne stranke premijerke Therese May.

List piše da je e-mailove dobio od britanske novinarke Isabel Oakeshott, koja je za Banksa napisala knjigu "The Bad Boys of Brexit".

Banks, koji je zajedno s Nigelom Farageom podupirao sastanke s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ranije je priznao da je se 2015. dvaput "zapio" s Jakovenkom.

>>>Danci i Šveđani ujedinjeni protiv ruske propagande

"Dvaput sam se zapio se ruskim veleposlanikom, a jedanput sam s njim popio čaj", kazao je za Sunday Times. "Riječ je o političkom lovu na vještice, kada su posrijedi Brexit i Trump", rekao je Banks dodavši da je pristao o svemu govoriti u utorak pred parlamentarnim odborom.

Wigmore je tvitao da su mailovi "hakirani ili ukradeni" te da će dokazati da je "Damian Collins imao potpun pristup njihovim poslovima s Rusijom i američkim veleposlanstvom.... i s time tko je ukrao e-mailove".