Aktualno
StoryEditor

Objavljeni javni pozivi za prodaju trupaca i prostornog drva za 2019.

23. Studeni 2018.

Hrvatske šume objavile su u petak javne pozive za prodaju trupaca i prostornog drva za 2019. godinu, a rok za podnošenje zahtjeva je do 2. prosinca ove godine.

>>>Josip Faletar: Raspodjela trupaca je i protiv Slavonije i protiv zakona

"Na temelju pisama razumijevanja potpisanima s Udruženjem drvoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te odluke o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata za 2019. godinu, Hrvatske šume danas su raspisale javni poziv za prodaju trupaca i javni poziv za prodaju prostornog drva za 2019. godinu, koji će biti otvoreni do 2. prosinca 2018. godine", stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.

Javnim pozivima predviđena je prodaja okvirne količine 2,3 milijuna prostornih metara trupaca za vlastitu preradu, odnosno prodaja okvirne količine od 1,15 milijuna prostornih metara prostornog drva za vlastitu preradu.

Sukladno navedenim pismima razumijevanja i odluka, poručuju iz Hrvatskih šuma, osigurava se transparentna raspodjela sirovine po svakom proizvođaču prema propisanim kriterijima i sukladno razredima dovršenosti proizvoda.

"Cilj je da promjenama u modelu prodaje drvne sirovine drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja. Time se želi potaknuti finalizacija drvne sirovine, razvoj proizvodnih kooperacija kao oblika finalne proizvodnje, obnova i razvoj tradicijskih obrta kao oblika finalizacije, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda, zapošljavanje te porast investicijskih ulaganja u nove tehnologije, dizajn te nove i inovativne proizvode", ističu iz Hrvatskih šuma.

>>>Tolušić zabranjuje izvoz hrastovih trupaca

Javni pozivi i svi popratni dokumenti - cjenik, odluke o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata za 2019. godinu, prijava i uputa za sastavljanje te odluka o instrumentima osiguranja naplate potraživanja i postupka pokretanja prisilne naplate potraživanja, objavljeni su na internet stranicama Hrvatskih šuma.

Prema uputama za sastavljanje prijave na javni poziv, zainteresirani će primjerice morati priložiti preslike izvadaka iz Sudskog ili Obrtnog registra iz koje je vidljivo da su registrirani u Hrvatskoj do dana 1. prosinca 2017. godine. Također će morati priložiti dokumente da njihov proizvodni pogon ima rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima ili uporabnu dozvolu ili rješenje o izvedenom stanju ili podnesen zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, da na temelju izlaznih računa mogu dokazati proizvedene i prodane količine proizvoda iz razreda dovršenosti 0 - VII u razdoblju od 1. studenog 2017. godine do 31. listopada 2018. godine, itd.

04. svibanj 2024 07:22