Aktualno
StoryEditor

Obnažene grudi Emme Watson raspirile raspravu o licemjerju i feminizmu

08. Ožujak 2017.

Glumica Emma Watson je na snimanju za magazin Vanity Fair pokazala dio svojih grudi što je na društvenim mrežama pokrenulo raspravu o tome što zapravo znači biti feminist, piše BBC.

Radijska voditeljica, Julia Hartley-Brewer, na Twitteru je napisala kako je licemjerno da se glumica žali na činjenicu da su žene seksualni objekti, a onda to isto napravi od sebe.

https://twitter.com/JuliaHB1/status/836882013894426625

Watson je izjavila kako ju zbunjuju optužbe da je "anti-feminist" i da je pravo značenje feminizma velik nesporazum.

Može li žena koja je pokazala svoje grudi biti feministkinja?

- Emma Watson je napravila puno više za žene i mlade djevojke nego svi mi zajedno, rekla je Sam Smether, direktorica organizacije Fawcett Society, koja radi kampanje za ravnopravnost spolova i prava žena. Dodala je kako je sporna fotografija pozitivan primjer pokazivanja vlastitog tijela.

Sexist News, tim koji stoji iza kampanje kojom Sun magazin želi potaknuti da prestanu koristiti slike modela u toplessu, smatra da je sukob koji je nastao zbog fotografija bespotreban jer se zbog muških modela ne pokreću takve rasprave unatoč sveprisutnoj golotinji.

>>>Čak je i feminizam postao potrošna roba

Victoria Jenkinson, članica humanitarne organizacije Girlguiding, smatra da su fotografije iskorištene za podizanje gnjeva i potkopavanje glumičina truda oko promicanja prava žena.

- Fotografije ne predstavljaju licemjerje niti umanjuju njezin trud kao feministice, a mi kao žene bi trebale biti ujedinjene u našoj borbi za jednakost više nego ikada prije. Ne razumijem zašto ljudi imaju potrebu govoriti ženama što smiju a što ne smiju raditi i slažem se s Emmom da su kritike promašile poantu. Žena bi trebala sama odlučiti što želi raditi. To je bit feminizma u 2017.

Dr. Finn Mackay, koja istražuje feminizam na sveučilištu West England, odbacuje stav da feminizam znači davati ženama ‘izbor‘ i kaže da je to pokret za socijalnu pravdu.

- Emma kaže da je feminizam izbor da radiš što želiš, no to je glupost. Neke žene su izabrale loše stvari, neke žene podržavaju stranke koje odbacuju pravo žena na pobačaj pristup zdravstvenoj skrbi, rekla je Mackay.

Ipak, ne smatra da je Emmino poziranje za Vanity Fair znači da ona nije feministica.

- Ako se ona smatra feministicom i vjeruje prava žena i promovira ih, ne znači da to umanjuje radeći svoj posao.

- Najradikalnija stvar koju žena u ovoj kulturi može napraviti je da ostavi odjeću na sebi, otvori svoja usta i progovori o političkim stavovima, rekla je Mackay pokušavši objasniti svoj stav da je promoviranje feminizma više učinkovito kroz govor nego tijelo.

Prijepor koji je nastao zbog glumičinih fotografija ponovno je otvorio pitanje što zapravo znači biti feminist.

Grupe za promicanje jednakosti spolova i feministice tvrde da bi diskusija trebala biti fokusirana na stvaranje ženske objektivizacije i nejednakosti.

- Pravi problem vezan uz sve ovo je stvaranje pritiska mladim ženama da moraju dobro izgledati, jer će biti ocijenjene na temelju izgleda, stoga ako želimo se fokusirati na nešto, to je ono što nam treba biti prioritet, rekla je Smethers.

Mackay je upitala zašto se debata vodi oko poznate osobe koja je pokazala svoje grudi, što je prema njezinu mišljenju najmanji problem, umjesto oko ekonomskog položaja žena. Sexist News je dodao da treba osuditi iskorištavanje i objektiviziranje ženskog tijela, a ne voditi glavnu raspravu oko toga što žena treba ili ne treba raditi.

https://twitter.com/VanityFair/status/836568845754187776

26. travanj 2024 10:10