Aktualno
StoryEditor

Obnovljivi izvori energije mogu pokriti 80 posto potreba za strujom u SAD-u

02. Ožujak 2018.

Obnovljivi izvori energije poput vjetra i sunca mogli bi pokriti 80 posto potreba za strujom u Sjedinjenim Državama uz uvjet da se poboljšaju kapaciteti prijenosa i skladištenja, objavili su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Energy and Environmental Science.

Unatrag nekoliko godina procjenjivalo se da ti izvori mogu pokriti između 20 i 30 posto američkih potreba za strujom, pokazuje studija.

Sjedinjene Države sada približno dvije trećine svojih potreba za strujom dobivaju korištenjem fosilnih izvora - prirodni plin, ugljen i nafta, što pridonosi rastu temperature na Zemlji zbog visokih emisija plinova s učinkom staklenika. Petina potreba za strujom u SAD-u dobiva se iz nuklearne elektrane.

>>>Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora

Obnovljivi izvori energije čine samo 15 posto pri čemu je najveći udio vjetroelektrana: 7 posto, sunčeva energija čini 1 posto, a ostalo se dobiva iz drugih izvora poput hidroelektrične energije.

Za izračune potencijala korištenja obnovljivih energija znanstvenici su analizirali američke meteorološke podatke, sat po sat, u razdoblju od 1980. do 2015.

>>>Švicarci na referendumu odlučuju o zamjeni nuklearne energije obnovljivom koja ‘nagrđuje’ okoliš

- Ustanovili smo da bismo mogli na pouzdan način postići gotovo 80 posto naše struje iz (obnovljivih) izvora gradeći mrežu prijenosa na kontinentu ili postrojenja za skladištenje energije u ekvivalentu od 12 sati nacionalne potrošnje struje, rekao je Steven Davis, profesor znanosti na sveučilištu California-Irvine.

Za to bi bila potrebna "vrlo velika ulaganja, ali ona nisu neizvediva", rekli su znanstvenici s kalifornijskog Instituta za tehnologiju i iz zavoda Carnegie za znanost (Carnegie Institution for Science).

>>>Europa u 2017. povećala kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru

Pozvali su Sjedinjene Države, koje su drugi najveći svjetski zagađivač poslije Kine, da ulažu u razvoj energija koje ispuštaju niske razine plinova s učinkom staklenika dok se ne izgrade potrebna postrojenja za korištenje obnovljivih izvora.

- Takve bi opcije bile korištenje nuklearne i hidroenergije, kaže Ken Caldeira iz Carnegie Institution for Science.

18. travanj 2024 22:24