Aktualno
StoryEditor

Obnovljivi izvori energije u lipnju zadovoljili 118 posto škotskih potreba

25. Srpanj 2017.

Škotska je pomoću snage vjetra uspjela postaviti novi rekord za prvu polovicu godine, prema istraživanju nezavisne skupine za očuvanje prirode, prenosi The Independent.

Podaci o obnovljivim izvorima pokazuju da je energija proizvedena prošlog mjeseca dovoljna da zadovolji električne potrebe 118 posto škotskih kućanstava ili gotovo tri milijuna domova.

U prvih šest mjeseci 2017. godine vjetrom je dobiveno dovoljno energije za šestodnevnu opskrbu čitave nacije.

- Prvih šest mjeseci 2017. zasigurno su bili nevjerojatni za obnovljive izvore energije, s tim da samo vjetroturbine pomažu da se izbjegnu milijuni tona emisije ugljičnog dioksida koji izaziva klimatske promjene, rekao je Dr. Sam Gardner, izvršni direktor tvrtke WWF Scotland.

>>>Maras: Iduće godine struja poskupljuje do 20 posto

- Škotska i dalje ruši rekorde o obnovljivoj električnoj energiji, privlači ulaganja, stvara radna mjesta i rješava klimatske promjene. Potrebno je da škotska vlada uspostavi snažnu politiku energetske učinkovitosti i transporta u predstojećem zakonu o klimatskim promjenama. Zato pozivamo ljude da djeluju za našu budućnost i kažu premijeru da žele snažnu zakladu o klimi koja će donijeti zdraviju i nižu razinu ugljika u Škotskoj, nastavio je Gardner.

Podaci od siječanj do lipnja ove godine pokazali su porast od 24 posto u odnosu na 2015. godinu, kada je energija vjetra iznosila 5.359.995 MWh.

26. travanj 2024 17:09