Korona i biznis
04. rujan 2018.

Obrtnici grcaju u deficitu radnika, ali i ove jeseni školske klupe za brojna zanimanja zjape prazne

Deficit radne snage u strukovnim zanimanjima već godinama nije tajna, no čini se da se ništa ne miče s mjesta. Eto, još jedna propuštena godina je pred nama. Unatoč tome što su obrtnici na koljenima s obzirom da im nedostaje oko 20 000 radnika i ulažu se veliki napori da se nezaposleni potaknu na prekvalifikacije, ni ove jeseni nitko se nije upisao u srednju školu za armirače, krovopokrivače i izolatere, za mehaničare alatnih strojeva, drvodjeljske tehničare, mljekare, šivače odjeće i tekstilce, mlinare i bačvare... Za razred potrebno minimalno pet učenika, ali interesa naprosto nema, piše Novi list.

Najpopularnije srednjoškolski programi su oni općih gimnazija i ekonomskih škola. O popularizaciji strukovnih programa samo se govori, ali konkretnih rezultata nema.

>>> Upisi u srednje škole: Pojačan interes za strukovno obrazovanje

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore, nedostaje 380 armirača, 3 200 tesara, 2 200 zidara, 250 fasadera, 400 instalatera grijanja i klimatizacije, 200 plinoinstalatera, 250 vodoinstalatera, sto bravara, isto toliko autoelektričara, 80 zavarivača, i tako redom.

– Tko zna dobro raditi, i želi puno raditi, u Njemačkoj će dobro zaraditi, no puno je i onih, prosječnih radnika, koji se vraćaju kući u Hrvatsku jer im se ne isplati za 200, 300 eura više, koliko su u Njemačkoj zarađivali, živjeti odvojeno od obitelji. Nije točno da dobar radnik i u Hrvatskoj ne može dobro zaraditi, jer itekako znam da može, i do devet, deset tisuća kuna neto, pojašnjava za Novi list Zlatko Prosinečki, vlasnik građevinskog obrta iz Zagreba, inženjer građevine aktivnog u strukovnim udruženjima i komisijama, predsjednika Komisije za majstorske ispite u građevini.

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]