19. rujan 2018.

Obrtnički sajam u Karlovcu: Dok radna snaga odlazi u inozemstvo, akcent se stavlja na strukovno obrazovanje

Iako je u utorak u Karlovcu otvoren 15. obrtnički sajam i 5. sajam ekološke proizvodnje, na kojem svoje proizvode i tehnološka dostignuća izlaže 67 izlagača iz Karlovačke županije, te gosti iz slovenske Bele krajine te oni iz Unsko-sanskoga kantona iz BiH, naglasak je na otvorenju stavljen na važnost obrtniško-industrijskih škola kao temelja nasljeđa obrtničke tradicije.

>>>U obrtu u lipnju 4,1 posto više zaposlenih

Prvi je na tu temu na ceremonijalu otvorenja govorio Mario Antonić, izaslanik ministra gospodarstva Darka Horvata, pohvalivši deset strukovnih škola koje na Sajmu, zajedno sa svojim učenicima- budućim majstorima te njihovim nastavnicima i mentorima predstavljaju sva znanja i vještine koje u sklopu obrazovnog programa mogu ponuditi kao bazu opstanka i razvoja obrtništva i malog poduzetništva.

[caption id="attachment_360872" align="aligncenter" width="750"] Dragutin Ranogajec u pratnji Darka Stankovića, predsjenika Obrtničke komore Karlovačke županije, foto: Mladen Volarić[/caption]

- Svi smo svjesni potrebe i nedostatka kvalitetnih i kvalificiranih radnika i moramo znati da je od 108 strukovnih škola u kojima je u ovu školsku godinu upisano nešto više od 9.500 učenika, u šest karlovačkih strukovnih škola upisano je 210 učenika. Ministarstvo provodi nekoliko mjera kojima potiče obrtništvo, kao i povećnje kapaciteta samozapošljavanja, a jednom od njih s više od 67 milijuna kuna nastojimo stipendirati učenike u obrtničkim zanimanjima, kazao je Antonić.

Tijekom te mjere broj stipendista višestruko je povećan, pa je prošle godine stipendirano 2.342 učenika s po devet tisuća kuna godišnje, a od toga, kazao je Antonić, samo 88 stipendista bilo je iz Karlovačke županije.

Uz to, Ministarstvo financira i programe „Cjeloživotno obrazovanje za obrtništvo“ koji je još otvoren, te “Očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta“. Kroz sve te projekte, upozorio je Antonić, Karlovačka županija povukla je u protekle dvije godine tek nešto više od dva milijuna potpora, zbog čega je on pozvao sve relevantne službe i pojedince da se uozbilje u povlačenju tih sredstava koja su na raspolaganju.

>>>Popularizacija obrtništva: Pet tisuća tinejdžera na sajmu ima priliku pronaći zanimanje iz snova

Naravno da ni Antoniću ni ostalim uvaženim izaslanicima i dužnosnicima nije na pamet palo objasniti zašto zapravo nema kvalitetne radne snage, zašto je protjerana u inozemstvo. Stoga se sad akcent iznenada stavlja na školovanje u strukovnim školama, a one upisuju učenike po smjerovima kao da je riječ o elitnim koledžima s odnosom profesor učenik 1: 5, ili i manje. Kao što nije rečeno ni tko će raditi u međuvremenu, dok se ne odškoluje trenutno upisani kadar i dok on ne stekne neophodna praktična znanja. A i to je upitno od koga će ih steći, i ne nevažno, i na kojem jeziku, ako domaćih majstora neće biti. Umjesto toga ponuđena je floskula o potrebi jačanja investicijskih potencijala, fiskalnoj konsolidaciji, strukturnim reformama, a Antonić tome dodaje i „svakodnevne napore ove vlade“ u kontekstu poboljšanja uvjeta poslovanja, donošenju mjera koje bi trebale pridonijeti većoj gospodarskoj aktivnosti, a ovaj bi Obrtnički sajam trebao biti dio te gospodarske filozofije. Doda li se tome najavljena izmjena Zakona o obrtu, pa Zakon o poticanju ulaganja, pa Zakon o poticanju istraživanja i razvoja, provode se i druge mjere, ističe Antonić, radi povlačenja sredstava iz fondova EU-a, bez obzira radi li se tu o bespovratnim sredstvima, kreditima raznih kategorija, te državnim jamstvima.

[caption id="attachment_360873" align="aligncenter" width="750"] Dragutin Ranogajec, foto: Mladen Volarić[/caption]

Ukupni iznos od sedam milijardi kuna svim kategorijama korisnika, od poduzeća do obrtnika, kazao je izaslanik ministra gospodarstva, sredstvima od preko dvije milijarde kuna realiziranih preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, te agencija HAMAG-Bicro, te Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, odobreno je preko 1.100 zahtjeva za male i mikro zajmove u vrijednosti od 314 milijuna kuna, a dodatno je izdano i jamstava u iznosu od 125 milijuna kuna za kreditna zaduženja od preko 500 milijuna kuna.

Stoga, koristimo ta sredstva što više i što jače, pozvao je ambiciozne ili one koji bi sad to tek trebali postati Mario Antonić u ime Ministarstva gospodarstva da potraže financijsku podršku, bez obzira kakva bila narav takvog zaduživanja, poslovni plan i program otplate zaduženja.

>>>Ekološka poljoprivreda u porastu, uzgoj svinja bilježi rast od 36 posto

Dragutin Ranogajec, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kazao je poniznički da su i „teškoće upravo sastavni dio obrtničkog života“, a uz panegirike radu i naporima Vlade RH, premijeru Plenkoviću, Ministarstvu na čelu s minstrom Darkom Horvatom, najavio je da će nizom promjena, od Zakona o obrtu i drugih propisa koji navodno u ovom času stvaraju smetnju „hrvatskim obrtnicima i poduzetnicima“ u njihovoj konkurentnosti, te i on stoga posebno istaknuo društveni značaj strukovnih škola, s nagovještajem reforme programa tih škola. U tom kontekstu, bez obzira što je obrazovna reforma postala više fraza, a manje tema i sadržaj, Ranogajec je ponudio sva znanja i partnerstvo Hrvatske obrtničke komore u provedbi obrazovne reforme radi konkurentnosti hrvatskog obrtništva na zahtjevnom europskom tržištu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]