Aktualno
StoryEditor

Obuljen Koržinek najavila Zakon o elektroničkim medijima; izrada kreće u siječnju

22. Studeni 2017.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za siječanj je najavila početak izrade Zakona o elektroničkim medijima, sudjelujući u srijedu na panel raspravi o medijskoj strategiji Republike Hrvatske održanoj u sklopu 10. dana elektroničkih medija u LifeClass Termama Sveti Martin.

Sudionicima Dana elektroničkih medija, koji obuhvaćaju 23. Dane radija, 10. Dane televizije i 10. Dane interneta, uoči skupa video porukom se obratila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te istaknula da su elektronički mediji danas "izvori breaking newsa, koji utječu na društvo i pojedince".

- Svi mi želimo informaciju sada i odmah i zato posežemo za brzim medijima, bilo online, radijem ili televizijom, kako bismo saznali informacije od vremenske prognoze do formiranja stavova o određenim političkim i gospodarskim pitanjima, rekla je Grabar Kitarović.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je na početku panela da se aktualni Zakon o medijima, koji nije mijenjan više od 15 godina, slabo provodio te da postoji "generalno nezadovoljstvo i medijskim i općenitim stanjem i u medijima i u medijskoj profesiji". Osim toga, najavila je da će u prosincu biti osnovana radna grupa za izradu Zakona o elektroničkim medijima te da će u siječnju početi njegova izrada..

- Pozivam da kroz svoje krovne udruge napravite detaljnu analizu što mislite da u zakonima treba mijenjati, kazala je Obuljen Koržinek te navela niz tema o kojima će se trebati raspraviti, od koregulacije i samoregulacije te novinarske etike i standarda, preko tržišta i državnih potpora, do neprofitnih medija i koncentracije medija.

Na panelu su sudjelovali predstavnici Hrvatske radio televizije, televizija, radija i neprofitnih medija. Spomenuto je da bi trebalo razmisliti o drugim modelima naplate TV pristojbe, poput one uz račun za električnu struju, kao i o omogućavanju politički sponzoriranih medijskih nastupa u elektroničkim medijima, što je danas ograničeno samo na predizbornu kampanju.

Posebno je bilo riječi o financiranju neprofitnih medija, pri čemu je najviše reakcija izazvao istup potpredsjednika saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Nenada Stazića koji je rekao da ministrica među temama od interesa za medijsku strategiju nije navela obranu medija i digniteta novinara te je naveo ukidanje potpora neprofitnim medijima bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića i napada na novinare "nekih koji se u posljednje vrijeme miješaju u sve i svašta". Kao posljednji primjer naveo je napad braniteljskih udruga na novinara HRT-a Aleksandra Stankovića zbog pitanja o Domovinskom ratu kao građanskom ratu. Stazić je pritom ustvrdio da je to do 8. listopada 1991. bio građanski rat, što je izazvalo veliko negodovanje sudionika skupa.

Ministrica kulture Staziću je odgovorila da mu je pitanje primjerenije saborskoj raspravi te da ideološke konfrontacije nisu primjerene za Dane elektroničkih medija.

- Odgovornost svih nas je štititi postulate medijskih zakona, ne koristiti situacije koje slabe ugled medija u društvu. Želimo da stanje u medijima u Hrvatskoj bude bolje, rekla je ministrica te zaključila da je otvoren niz tema što se tiču novih izazova koje donose nove tehnologije i da je sazrelo vrijeme da se donese novi regulatorni okvir.

- Tijekom prosinca formirat ćemo radnu skupinu za Zakon o elektroničkim medijima kako bismo u siječnju mogli početi izradu tog propisa. Paralelno radimo na izradi početnog dokumenta koji bi trebao biti usvojen kao medijska strategija, a vrlo brzo ćemo početi rasprave o krovnom zakonu, Zakonu o medijima, koji nije mijenjan više od 15 godina i koji je u velikom dijelu nažalost nikad nije implementiran. Mislim da je obveza da u sklopu uređenja tog normativnog okvira donesemo i taj zakon", zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

20. travanj 2024 14:25