Aktualno
StoryEditor

Obuljen Koržinek: Novi Zakon o elektroničkim medijima u proceduru do kraja godine

13. Veljača 2018.

Povodom Međunarodnog dana radija, u organizaciji HUP - Koordinacija komercijalnih radio postaja i Media servis Global održan je prvi Hrvatski radijski forum u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Forum je otvorio Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, koji je istaknuo da je radio kao medij utjecao na sve te da je vjerodostojnost koja treba krasiti medije vrlo važna.

Predsjednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković čestitao je Međunarodni dan radija, te istaknuo kako mu je radio najdraži medij jer ga podsjeća na djetinjstvo.

- Svakodnevno ga slušam, radio  nije agresivan i silovit, zadržao je svoj duh. Kao medij važan je na lokalnoj razini, imamo preko 150 lokalnih radija. Radio nije sklon senzacionalizmu kao neki drugi mediji i iz toga razloga mislim da je bitan  te veliku potporu dajem ovoj inicijativi, rekao je Jandroković.

Forum su otvorili i glavni direktor HUP-a, Davor Majetić te predsjednica HUP - Koordinacije komercijalnih radio postaja, direktorica i glavna urednice Media servis globala Silvija Londero, koja je istaknula da su se udružili u cilju jačanja radijske industrije te da se zalažu za suvremeni liberalni demokratski zakonodavni okvir.

Na 1. Hrvatskom radijskom forumu predstavljena je deklaracija u kojoj su identificirani zajednički stavovi o demokratskim i tržišnim pravima komercijalnih radio postaja u Hrvatskoj. Deklaraciju su potpisale sve članice i članovi Koordinacije: Narodni radio, Otvoreni radio, radio Kaj, Antena Zagreb, Radio Dalmacija, Enter Zagreb, Gold FM te Media servis, najutjecajnija medijska agencija u Hrvatskoj.

U radnom dijelu programa ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek predstavila je izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima te istaknula niz razloga zbog kojih se mora žurno pristupiti izradi novoga Zakona o elektroničkim medijima.

>>>Obuljen Koržinek najavila Zakon o elektroničkim medijima; izrada kreće u siječnju

- Zadnjih dana intenzivno razgovaramo o jedinstvenom digitalnom tržištu, a to je i jedna od ključnih tema s kojima ćemo se baviti u najavljenom donošenju novog Zakona o elektroničkim medijima. Pristupili smo dubinskoj analizi ključnih medijskih zakona. Ono što je ključno je reguliranje novih tipova medija i djelatnosti u području medijske industrije koje u proteklim godinama nismo poznavali. Ono što su ključne teme s kojima ćemo se baviti su zastupljenost nacionalnih i europskih sadržaja i odnos nacionalnih sustava kvota u odnosu na potrebu i mogućnosti distribucije i razmjene sadržaja, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek te dodala kako treba poticati različite modele koregulacije i samoregulacije.

Naglasila je i važnost pitanja medijske pismenosti i razvoja medijske kulture, pitanje tehnologije i konvergencije te  pristupa širokopojasnom internetu.

- Važna tema u izradi zakona bit će cijeli sustav državnih potpora. Nema razvijenoga tržišta bez sustavne potpore svim medijima. Ovo je veliki izazov, ne samo za Hrvatsku nego i za sve europske države. Očekujemo uključivanje Zakona o elektroničkim medijima u proceduru Vlade u četvrtom kvartalu ove godine. Radna skupina će početi raditi kroz dva tjedna. Veliki angažman očekujemo od Agencije za elektroničke medije, rekla je Obuljen Koržinek istaknuvši da je sigurna da će sa svim dionicima i uz brojne rasprave do prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima u kojem će uspjeti sačuvati sva ona postignuća do kojih smo došli u implementaciji sadašnjeg zakona, ali i u kojem će omogućiti da kroz liberalizaciju naših propisa, ali i obuhvaćanje svih onih novih platformi koje djeluju na tom tržištu, pomognu dalje kroz jednu racionalnu regulaciju tržišta razvoju hrvatske medijske industrije.

Istaknuta političarka Doris Pack govorila je o medijskoj regulativi i europskim iskustvima, a akademik Jakša Barbić dao je preporuke za izradu dobrog zakona.

Dodijeljena su i priznanja, posebna priznanja te medaljoni Nikola Tesla za doprinos identitetu, pluralizmu i razvoju hrvatske radijske industrije, odnosno za izniman doprinos uspjehu 1. Hrvatskog radijskog foruma. Priznanje je dodijeljeno svim institucijama koje su zaslužne za razvoj hrvatske radijske industrije od osamostaljenja pa sve do danas.

26. travanj 2024 10:06