20. travanj 2018.

Obustavljen postupak protiv Lucića jer ‘predmet optužbe nije kazneno djelo‘

Osječki Županijski sud nepravomoćno je obustavio postupak protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog optužbi za davanje mita novinaru Dragi Hedlu.

Sa suda su u petak priopćili kako je Optužno vijeće, na zasjedanju povodom potvrđivanja optužnice, nakon zasjedanja i glasovanja nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak protiv Lucića, "jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo".

Uskok je najavio žalbu na odluku osječkog Županijskog suda, a kako će Uskok podnijeti žalbu konačnu odluku donijet će Vrhovni sud.

>>>Uskok: Istraga protiv Lucića je pravomoćna i otvorena

Nakon objave ovog rješenja, predsjednik Vijeća uputio je stranke o pravu na žalbu na rješenje o obustavi kaznenog postupka, a o čemu će odlučivati Vrhovni sud.

Inače, Uskok je u ožujku podigao optužnicu protiv Lucića zbog sumnje da je, 26. srpnja prošle godine u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

>>>Podmićivanje novinara: Franjo Lucić izgubio saborski imunitet

Lucića tereti da je novinaru Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Istraga protiv Lucića pokrenuta je nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo u rujnu prošle godine jednoglasno Luciću skinulo zastupnički imunitet te dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka. No, postala je pravomoćna tek krajem studenoga nakon žalbe Uskoka i odluke Izvanraspravnog vijeća, jer je sudac istrage ranije tvrdio da Hedl nema status odgovorne osobe.