14. studeni 2018.

Obveza plaćanja doprinosa na puno radno vrijeme ide na štetu mladih poduzetnica

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria upozorila je u srijedu da su izmjene Zakona o doprinosima, kojima će se udvostručiti troškovi doprinosa poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena, pogubne za mlade poduzetnice.

"Obvezivanje hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme nova je antipoduzetnička mjera Vlade", poručila je u priopćenju osnivačica mreže Women in Adria Ivana Matić.

>>>Marić: Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

Ta će mjera pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale vlastiti kruh, a prijavljene su na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje.

"Pojednostavljeno, ovo je poruka Vlade mladim poduzetnicama: Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne ide zajedno", ocijenila je Matić.

Kritikama se priključila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je u pismu Ministarstvu financija podsjetila da je lani u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina.

Učinkovita demografska politika ne treba biti na štetu žena

Ljubičić ističe da bi učinkovita demografska politika, koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova i nikako ne bi trebala biti na štetu žena.

"Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji", kaže Ljubičić.

Mreža Women in Adria ukazala je na štetnost izmjena Zakona o doprinosima i predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću te saborskim zastupnicima.

>>>HUP o povećanju osnovice plaća: Treba se napraviti procjena učinka mjera

Matić naglašava da je sluha za to pokazala jedino zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić, no na žalost poduzetnika početnika nije prihvaćen njezin prijedlog o oslobođenju od plaćanja doprinosa na punu osnovicu za članove uprave, direktore i upravitelje zgrada; poduzetnicima početnicima u prvoj godini poslovanja, ženama poduzetnicama koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta i specifičnim djelatnostima kojima je potreban duži period za normalno poslovanje.

Women in Adria zato se nada da se za izmjene Zakona o doprinosima u Saboru neće dići dovoljno ruku, inače će mnoga mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu, a poduzetnici se prijaviti na burzu.