Aktualno
StoryEditor

Očarana Komisija najavila povećanje proračuna Piculine inicijative za otoke za 10 milijuna eura

10. Listopad 2017.

Zastupnik Tonino Picula u utorak je na sastanku s Christopherom Jonesom iz Opće uprave za energetiku Europske komisije dobio najavu da Komisija želi povećati proračun za otoke za dodatnih 10 milijuna eura iz programa Obzor 2020., priopćeno je iz ureda zastupnika Picule.

Povod sastanka bili su nedavno pokretanje Otočkog foruma za energetiku na Kreti i nastavak provedbe Akcijskog plana za otoke koji je Picula predložio s kolegama Santom s Malte i Giuffridom iz Italije i za koji je odobreno 2 milijuna eura iz proračuna EU, nakon pozitivne evaluacije Komisije i glasovanja Europskog parlamenta.

>>>Obzor 2020.: Hrvatska dobila novac za institucionalno istraživanje robotike

- Cilj ove akcije je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije kako bi postali uzor za rješenja na europskoj razini. Pomoći im da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom, istaknuo je Picula.

U ime Komisije, Cristopher Jones je zahvalio na inicijativi i dodijeljenim sredstvima.

- Ovih 2 milijuna eura su odličan početak! Komisija želi nastaviti ovu hvalevrijednu akciju te radi na mogućem povećanju proračuna s dodatnih 10 milijuna eura iz programa HORIZON 2020. Svakako želimo uključiti i hrvatske otoke u ovaj proces!, komentirao je Jones.

Sredstva iz Akcijskog plana bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine i njima bi trebalo inicijalno pomoći upravo manje spremnim i manje razvijenim otocima poput hrvatskih da se povežu te u sinergiji razviju strateške planove za ostvarivanje energetske neovisnosti.

Natječaji će se raspisati u studenom 2017., a rok za predaju bit će siječanj 2018. Ugovori će biti potpisani u travnju sljedeće godine, a isplata sredstava izvršena do 2020. godine. Picula je tim potezom iskoristio zastupničku mogućnost da jednom godišnje predloži akcije koje prolaze evaluaciju Europske komisije i zatim se o njima glasuje u Europskom parlamentu.

- Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastankom! Ministarska deklaracija iz svibnja koju je potpisalo čak 14 zemalja članica, potpora Europske komisije i forum na Kreti najbolji su dokazi da političku podršku imamo. Stoga vjerujem da će i financijska podrška biti sve veća te da će i naši otoci iskoristiti sredstva i tehničku podršku koja će biti na raspolaganju, zaključio je Picula.

>>>Komisija: Splasnulo je dobro raspoloženje u hrvatskoj ekonomiji

U okviru ove iste akcije, 22. rujna je uspostavljen i Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum) na Kreti koji će pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke.

Forum su otvorili grčki premijer Tsipras i europski povjerenik za energetiku Cañete. Cilj je Foruma na otocima ubrzati prijelaz na čiste izvore energije, kojim će se osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima, navodi se u priopćenju.

27. travanj 2024 19:32