Aktualno
StoryEditor

Očekuje se oprezno trgovanje, Crobexi pred tjednim gubicima

23. Ožujak 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje jer nema domaćih vijesti koje bi mogle potaknuti ulagače, dok sa svjetskih tržišta stižu loši signali jer prijeti trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,13 posto, na 1.841 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,05 posto, na 1.068 bodova. Od početka tjedna ti su indeksi u minusu oko 0,1 posto.

>>> Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 3,9 milijuna kuna, što je 800 tisuća manje nego dan prije.

"Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu proteklo je mirno. Na prometu nižem od mjesečnog prosjeka Crobex je završio u plusu", kaže Aleksandra Mladenović, brokerica u Podravskoj banci.

Najlikvidnija je jučer, s prometom od 1,1 milijun kuna, bila dionica HT-a, a cijena joj je pala 0,9 posto, na 163,50 kuna.

S prometom od oko 380 tisuća kuna slijedila je dionica Čakovečkih mlinova, kojoj je cijena stagnirala na 6.450 kuna.

Dionicom HUP-a Zagreb ostvaren je, pak, promet od oko 364 tisuće kuna, a pojeftinila je 2,2 posto, na 3.600 kuna.

Dionici Valamar Riviere cijena je, pak, porasla za gotovo 1 posto, na 41,30 kuna, uz promet od 354 tisuće kuna.

Među trgovanijim dionicama nešto veći rast cijene zabilježile su i dionice Atlantske plovidbe, za 1 posto, Dukata za 1,1, a Dalekovoda za 2,7 posto.

>>> Očekuje se stagnacija Crobexa, na svjetskim burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle

Među najvećim gubitnicama bile su, pak, dionice dviju građevinskih tvrtki. Dionica Instituta IGH pojeftinila je 3,85, a Tehnike 3,7 posto.

I dok s domaće gospodarske scene nema značajnijih vijesti, sa svjetskih tržišta stižu loši signali.

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u šest tjedana, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poduzeo prve korake prema uvođenju carina na uvoz kineske robe, a Kina najavila protumjere.

Dow Jones potonuo je 2,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2,5, a Nasdaq indeks 2,4 posto.

"Na američkom tržištu svi su indeksi jučer pali zbog povećanja tenzija između SAD-a i Kine. Američki predsjednik Trump potpisao je memorandum koji bi mogao nametnuti carine do 60 milijardi dolara uvoza iz Kine uz 30 dnevno razdoblje konzultacija. Nakon što je Fed ovaj tjedan povećao kamatne stope, tržište dionica je pod dodatnim pritiskom", kaže Aleksandra Mladenović.

Zbog mogućeg izbijanja trgovinskog rata između SAD-a i Kine, i na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, a ni na europskim se tržištima ne očekuje bolja situacija.

19. travanj 2024 14:04