Aktualno
StoryEditor

Očekuje se stagnacija Crobexa, na svjetskim burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle

12. Ožujak 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti tržište, pri čemu bi Crobex indeksi, nakon dva tjedna rasta, mogli stagnirati.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,41 posto, na 1.857 bodova, a Crobex10 za 0,58 posto, na 1.073 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 2,6 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 1,4 posto.

>>>Cijene: Globalizacija je inflaciju zauzdala, ali nije ju ‘ubila’

Redovni promet dionicama iznosio je 26,4 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 4,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,3 posto, na 162,5 kuna. S prometom od 2,5 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila 1,4 posto, na 41,7 kuna.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je, pak, 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,9 posto, na 644 kune. Znatniji promet ostvaren je i povlaštenom dionicom Adrisa, 1,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,8 posto, na 434 kune.

>>>Nastavak skromnog trgovanja i stagnacije Crobexa na Zagrebačkoj burzi

Od 63 izdanja kojima se trgovalo, njih 36 ostvarilo je prošloga tjedna porast cijene, 29 pad, a 8 stagnaciju.

I danas se očekuje mirno trgovanje na Zagrebačkoj burzi, što je, poručuju analitičari u anketi Hine, uobičajeno za početak tjedna, ali i zbog toga što nema vijesti koje bi značajnije pokrenule tržište.

Svjetske burze

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se ponajviše zahvaljuje splašnjavanju strahovanja od trgovinskih ratova.

Doduše, predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je odluku o uvođenju carina na čelik i aluminij, no najavio je i moguća izuzeća, što se tumači ublažavanjem njegovih prvotno čvrstih najava.

>>>Zbog Trumpovih najava izuzeća od carina svjetske burze optimističnev

Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,25 posto, dok je S&P 500 skočio 3,5, a Nasdaq indeks 4,2 posto. Rastu indeksa pridonijelo je i izvješće s američkog tržišta rada koje je pokazalo kako gospodarstvo nastavlja stabilno rasti, ali bez rasta plaća i inflacije.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,2 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,6, a pariški CAC 2,7 posto.

>>>Svjetske burze pale, prijete trgovinski ratovi i rast kamata; Crobexi porasli više od 1 posto

25. travanj 2024 09:30