09. svibanj 2018.

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon tri dana pada

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što je u posljednja tri dana pao, a trgovanje bi moglo biti mirno jer nema vijesti koje bi značajnije potaknule ulagače.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,32 posto, na 1.824 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,71 posto, na 1.062 boda. Za Crobex je to bio treći dan gubitaka, dok je Crobex10 oslabio drugi dan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, što je 5,3 milijuna manje nego dan prije.

>>> Nakon četiri dana rasta očekuje se stagnacija Crobexa

„Nakon pozitivnog niza koji je trajao nekoliko tjedana, Crobex indeks pao je jučer treći dan zaredom. Jučerašnjem padu najviše je pridonio pad cijene dionice HT-a. Promet je, pak, bio skroman, u skladu sa standardima na domaćoj burzi. Kako nema značajnijih vijesti, i danas očekujem stagnaciju indeksa, pitanje je samo s kojim predznakom”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicama Podravke, pri čemu im je cijena ostala nepromijenjena, na 305 kuna.

S prometom od 1,2 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, a cijena joj je porasla 0,23 posto, na 433 kune.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 1,04 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 3,07 posto, na 158 kuna, jer se jučer tom dionicom trgovalo bez prava na dividendu od 6 kuna po dionici.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Dionici Valamar Riviere cijena je, pak, snižena za 0,71 posto, na 41,90 kuna, uz promet od 937 tisuća kuna.

Među likvidnijim izdanjima, veći pad cijene, 1,38 posto, zabilježila je i dionica Turisthotela.

S druge strane, među dionicama s više od 100 tisuća kuna prometa rast cijene veći od jedan posto zabilježile su dionice Ine, za 1,23 posto, i Kraša, za 1,42 posto.