Aktualno
StoryEditor

Očekuje se stagnacija Crobexa, u fokusu brodogradnja

22. Kolovoz 2018.

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu se očekuje mirno trgovanje, jer je i dalje mnogo investitora odsutno zbog godišnjeg odmora, dok iz poslovnog sektora zasad nema poticajnih vijesti.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je ojačao 0,46 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.068 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,4 milijuna kuna, što je gotovo 4,2 milijuna kuna više nego u ponedjeljak.

Uz to u blok trgovanju dvjema dionicama ostvareno je još 7,3 milijuna kuna. Pritom je povlaštenim izdanjem Adrisa ostvareno 3,5 milijuna kuna po cijeni od 436 kuna, dok je dionicom Valamara ostvareno 3,77 milijuna kuna, po cijeni od 40,3 kune za dionicu.

>>> Radnici Uljanik Grupe u općem štrajku: Nitko ne misli kako ćemo hraniti djecu, kupiti školske knjige

”Na domaćem tržištu jučer smo imali relativno dobar dan – indeksi su ojačali uz prosječnu likvidnost. Kako nema važnijih poslovnih vijesti, danas očekujem stagnaciju Crobexa. Investitori će pratit razvoj događaja oko brodogradilišta”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Radnici riječkoga Brodogradilišta 3. maja i pulskoga Uljanika, odnosno cijele Uljanik Grupe, počeli su u srijedu ujutro u sedam sati opći štrajk jer im nisu isplaćene plaće za srpanj, a štrajkat će na svojim radnim mjestima do ispunjenja uvjeta, odnosno do isplate plaća za srpanj.

Riječ je o štrajku do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaće, u kojem sudjeluju radnici svih sedam društava Uljanik Grupe u Puli, kao i radnici brodogradilišta "3.maj" u Rijeci.

Najveći promet u redovnom trgovanju, 3,9 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, kojoj je cijena pala za 0,32 posto, na 157 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe trgovalo se za 1,09 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,23 posto, na 440 kuna.

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je promet od 778,9 tisuća kuna, s padom cijene od 0,25 posto, na 40,70 kuna.

Kod dionica s većim prometom, najviše je porasla cijena dionice Podravke, za 2,04 posto, na 350 kuna, dok značajnijih padova cijena nije bilo.

16. travanj 2024 10:36