Aktualno
StoryEditor

‘Očenaš‘ na skupu izvoznika - Zašto ne, ako pridonese bar malom rastu izvoza

23. Lipanj 2018.

Mnogo je medijske prašine, pogotovo na portalima, izazvao jedan ‘Očenaš‘ na izvozničkoj konferenciji prošloga petka u Zagrebu. Prvo iznenađenje produbljeno je viješću da se pjevala pravoslavna varijanta molitve. Zato se dekan FER-a morao braniti multikulturnošću. Zapravo je bila riječ o poznatom djelu Nikolaja Rimsky-Korsakova iz 1883. koje je izvedeno uz hrvatsku himnu i budnicu Dimitrija Demetra ‘Prosto zrakom ptica leti’. No u javnosti je ostao samo ‘sumnjivi‘ ‘Očenaš‘.

>>>Liderovih 1000 najvećih podiglo izvoz za 19 posto

Zaista, trebaju li se izvoznici, pa makar i u umjetničkoj varijanti, moliti nekomu za bolje rezultate i više izvoza? U molitve se može i ne mora vjerovati. No u ratu, ljubavi i izvozu sve je dopušteno. Koristi se svim legitimnim sredstvima. Na globalnoj razini Trump upravo raspiruje trgovinski rat između svjetskih ekonomskih sila (u trokutu SAD-a, Kine i Europske unije), koji u svojoj srži ima strah od uvoznih proizvoda. To je prosječnom hrvatskom neoliberalnom ekonomskom duhu utoliko teže shvatiti jer živimo u državi koja je otvorenija za strane proizvode nego što je zainteresirana braniti i poticati domaću proizvodnju.

>>> Zlatni ključ: Dodjeljene nagrade najboljim hrvatskim izvoznicima u 2017.

Uz državu smo početkom 90-ih, gladni demokracije, ali i potrošačkog društva, dobili gotovo neograničeno otvaranje granica svemu i svačemu. Činjenica da se više ne treba u šoping potegnuti do Trsta ili Graza bila je vrhunsko dostignuće. U sjeni žudnje za skupljim trapericama i kvalitetnijim deterdžentima vješta uvoznička bagra uništila je skoro kompletnu industriju i nekretnine rasprodala budzašto. U toj je raboti imala snažnu bankarsku polugu nerealno visokog tečaja hrvatskog dinara, a zatim i kune, te politički pretvorbeno-privatizacijski blagoslov. Eto opet religijskog elementa. U međuvremenu je izvoz dobio ponešto medijskog prostora, za što zaslugu ima i uporna Liderova izvozna orijentacija.

>>>Hrvatske tvrtke žele izvoziti mlijeko, mliječne proizvode, tunu i perad u Kinu

A ‘Očenaš‘ na izvozničkoj konferenciji? Zašto ne, pogotovu ako se utvrdi da molitva Bagine udruge pridonosi rastu izvoza. Bar onoliko koliko čeznutljivi pogledi u nebo političara i turističke branše pridonose lijepom vremenu i većem prihodu od turizma. Tako nam Bog pomogao!

24. travanj 2024 14:49