Aktualno
StoryEditor

Od crnčenja za druge nećete se obogatiti, ali od ovih pet savjeta hoćete

22. Veljača 2017.

Nitko se nije obogatio radeći na satnicu. Dakako, svi radimo marljivo kako bismo se obogatili, ali tih osam sati provedenih radeći za druge, dobro bi bilo pretvoriti u osam sati koje radite za sebe. Vikendima, 12 sati raditi isključivo za sebe.

Puka naplata vašeg vremena se ne isplati, jer, bez obzira koliko sati tjedno radili, nikada se na taj način nećete obogatiti. Preporuke su ovo Charlesa Tipsa, umirovljenog vlasnika tvrtke TranZact i urednika znanosti na portalu Quora koji se, pretpostavljate, doista u životu obogatio. Evo i kako:

1. Moraš znati što ganjaš

Imati veliki budžet ne znači kako si bogat. Vrtjeti milijune godišnje ne znači ništa, ako oni ne donose profit. Štoviše, ukoliko milijuni koji ti prođu kroz ruke ne donose profit, to je zabrinjavajuće. Velika kuća od karata urušava se jednako brzo kao i malena.

2. Financijska premoć ili novac drugih ljudi

Moj poslovni kolega kaže kako mu treba 200 nečega, što je spreman platiti 2 dolara. Ti imaš 100 dolara, ali i znaš gdje to nešto možeš pronaći za jedan dolar. Možeš zaraditi dvostruko! Možeš i posuditi još 100 dolara i obećati da ćeš vratiti 110 dolara. Možeš zaraditi trostruko. Ili još bolje! Možeš nagovoriti svojeg prijatelja da ti plati unaprijed, pa ne moraš preuzimati nikakav rizik vezan uz novac.

3. Premoć u radnoj snazi

Jednom davno, dok sam radio u maloprodaji, odlučio sam angažirati novog perača prozora. Pojavio se neki tip u odijelu, uzeo mi 20 dolara iz kasice za zajedničke troškove i ostavio svojeg zaposlenika da opere prozore. Počeo sam razmišljati kako funkcionira taj tip. Vrlo brzo došao sam do računice kako tip zarađuje oko 120 dolara na sat, s radnom snagom koja radi za 21 dolara za sat posla. Bio sam u šoku kada sam shvatio da je tip razvio mrežu u kojoj zarađuje više nego ja, koji sam radio kao partner u mojoj firmi, ali sa znatno manje brige i pameti...

4. Uočavanje prilike

Krug produktivnosti u kojemu se kreira neki proizvod zapravo počinje kada nekakav poduzetnik pogleda u budućnost i prepozna priliku da stvori profit. Zamislite kako je jednostavno stvoriti tvrtku za pranje prozora. Međutim, postavlja se pitanje zašto ona 99 perača prozora radi kardinalnu pogrešku i sav posao odrađuju potpuno sami? Većina ljudi ne otvara svoje tvrtke, već rade sve sami. Obavljaju posao, vode tvrtku, vode marketing i sami su sebi tajnice. Izgaraju poput šibica.

5. Novac stvara novac

Kako je Mark Zuckenberg stvorio četiri milijarde dolara jednog dana prošlog tjedna? Kako je Jeff Bezos stvorio 6 milijardi, u 20 minuta, prije nekoliko dana? Podignuo je radnicima plaće? Ne, to je učinio pomoću investicijskog kapitala. Poanta je, dok si mlad živi neopterećeno i skromno, stavljaj sa strane svaki  novčić koji zaradiš. Kada skupiš određenu sumu pošalji novac da radi za tebe. Jer, činjenica je da si potrošan. U svojem životu možeš odraditi oko 100 tisuća, 150 tisuća radnih sati.

U konačnici, život možeš provesti u nastojanju da se obogatiš, pa ipak, makar donio prave odluke, sve napravio kako treba, možeš završiti puno gore nego kad si krenuo. Iz te perspektive, raditi za nekoga drugog ne nosi toliko stresa, rizika, briga, pa posao u nekoj firmi izgleda baš lijepo. Nismo svi stvoreni da budemo bogataši, drži Tips.

25. travanj 2024 18:06