Aktualno
StoryEditor

Od danas zabrana oglašavanja na češkim autocestama

01. Rujan 2017.

Od današnjeg dana, uz češke prometnice nećete moći vidjeti nijedan oglasni pano. Odluka je to koju su zakonodavne vlasti te zemlje donijele prije punih 5 godina, ali se s primjenom čekalo zbog mogućih tužbi. Kako je odgoda primjene istekla, Česi su danas počeli uklanjati 3 tisuće oglasnih panoa koji se nalaze uz glavne prometnice.

Vlasnici oglasnih panoa moraju ih ukloniti o vlastitom trošku za što imaju pet dana. Ne učine li to dobrovoljno, panoe će ukloniti češke vlasti, a njima poslati račun za trošak uklanjanja.

>>>‘Dizelska kriza’ novi rizik za njemačko gospodarstvo

Direktorat za ceste i autoceste, tijelo koje nadgleda ispravnost i sigurnost čeških prometnica, odlučno je u provedbi ove mjere, pa poručuje kako, ako se ne bude mogao pronaći vlasnik panoa, trošak uklanjanja biti naplaćen vlasnicima zemljišta uz prometnicu na kojima se takvi panoi nalaze.

- Imamo 15 dana da uklonimo te oglasne instalacije. Ako vlasnici ili vlasnici zemljišta to ne učine, onda ćemo ih rušiti mi, rekao je glasnogovornik Direktorata za ceste i autoceste Jan Rýdl za Radio Prag.

Odluci Čeha da uklone panoe usprotivila se Unija operatera za oglašavanje na otvorenom koja kaže kako je riječ o iracionalnoj odluci te kako oglašavanje na panoima uz prometnice doprinosi ekonomiji. Poručili su kako će postupiti po zakonu, ali kako će vlasnici panoa tražiti kompenzaciju na sudovima jer su brojni izgubili novac budući da su ulazili u najam zemljišta na više godina.

Međutim, ministar prometa Češke Dan Ťok nema razumijevanja za njihove pritužbe.

- Svaka reklama koja odvlači pozornost vozača i bilo što drugo što im odvlači pozornost od činjenice da su za upravljačem vozila je štetno, rekao je Ťok.

>>>Neuspjela djelomična privatizacija njemačkih autocesta

Zabranu oglašavanja duž prometnica, osim Češke, uvele su i Njemačka, Danska, Španjolska i Belgija.

Češki zakon propisuje kako je zabranjeno oglašavati 200 metara od autoceste i 50 metara od ceste. U Češkoj postoji oko 25 tisuća oglasnih panoa. Panoi postavljeni u gradovima i ostalim naseljenim područjima ne moraju biti uklonjeni.

19. travanj 2024 13:30