12. prosinac 2017.

Od Hanfe zatraženo da utvrdi kada ‘nesmjenjiva uprava‘ Agrokora mora ponuditi preuzimanje dionica

Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor izvijestila je u utorak da je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) predala prijedlog za utvrđivanje nastanka obveze Knightheada za preuzimanje dionica manjinskih dioničara Jamnice, Leda, Belja, Zvijezde, VUPIK-a, Žitnjaka i Tiska, jer je odredbama ugovora o roll-up kreditu zajmodavcima osiguran značajan utjecaj na poslovanje koncerna i povezanih društava.

>>>Bernardić traži odgovor: Jesu li ‘strvinari’ iz Knightheada pisali lex Agrokor?

U priopćenju se podsjeća da je 8. lipnja ove godine između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita (Madison Pacific ltd iz Hong Konga) potpisan ugovor o najstarijem (eng. super-priority term facilities) kreditu, tzv. roll-up u vrijednosti od 480 milijuna eura.  Ključni kreditor bio je investicijski fond Knighthead Capital Management, koji je sudjelovao u roll-up financiranju s 200 milijuna eura ili 20,83 posto.

>>>Todorić traži objavu ‘kriminalnog ugovora’ o zalogu Agrokorove imovine Madison Pacific Trustu

Udruga navodi da je tim ugovorom uspostavljeno zajedničko djelovanje određenih osoba u smislu Zakona o preuzimanju dioničkih društava, kojim je prenesena kontrola nad Agrokorom i povezanim tvrtkama - Jamnica, Ledo, Belje, Zvijezda, VUPIK, Žitnjak, Tisak i PIK Vinkovci.

>>>Ivica Todorić: Nakaradni i kriminalni Ugovor o roll up kreditu odobrili Plenković i Dalić

Naime, ističu, ugovor o roll-up kreditu sadrži čitav niz odredbi koje su očito usmjerene na potpuni prijenos prava upravljanja poslovnim i financijskim politikama, kao i prijenos prevladavajućeg utjecaja na vođenje poslova i donošenje odluka u Agrokoru i ciljnim društvima, čiji su određeni elementi prijenosa kontrole (nesmjenjivost izvanrednog povjerenika, odricanje od osporavanja jamstava) već našli svoje mjesto u medijima.

>>>Agrokor založio ‘pola Slavonije’

"Rezultat je da je odredbama ovog ugovora zajmodavcima i određenim trećim osobama (društvo AlixPartners kao savjetnik za restrukturiranje i društvo PJP Partners kao financijski savjetnik) osiguran značajan utjecaj na poslovanje Agrokora i s njim povezanih društava, a izvanrednom povjereniku na posredan način je osigurano zadržavanje te pozicije za vrijeme na koje je ugovor sklopljen", kaže se u priopćenju.

Obavezna ponuda za preuzimanje

U priopćenju se ističe da su, prema odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava, fizičke ili pravne osobe koje samostalno ili zajedničkim djelovanjem, neposredno ili posredno, steknu dionice prava glasa ciljnog društva tako da prijeđu prag od 25 posto dionica s pravom glasa, obavezne objaviti ponudu za preuzimanje upućenu svim ostalim dioničarima.

>>>Slučaj Agrokor: Što traži 15.000 malih dioničara

Posrednim stjecanjem dionica smatra se uspostava zajedničkog djelovanja stjecanjem kontrole nad drugim pravnim ili fizičkim osobama, što između ostalog uključuje, stjecanje prava upravljanja poslovnim i financijskim politikama pravne osobe na temelju ovlasti iz statuta ili sporazuma, ili neposredno ili posredno prevladavajući utjecaj na vođenje poslova i donošenje odluka.

Udruga navodi i niz ugovornih klauzula kojima je postignuto stjecanje upravljanja uz prevladavajući utjecaj na vođenje poslova i donošenje odluka uz potpunu kontrolu na dužnikom i ovisnim društvima.

>>>‘Kriminal u Agrokoru’: Todorić podnio kaznenu protiv Dalić, Ramljaka, Wagnera i Knighthead

Tako navode da Knighthead mora odobriti bilo kakvo restrukturiranje ciljnih društava, koja bez njegova odobrenja ne mogu plaćati stare dobavljače. Navode i da se imenovanja uprave i nadzornih odbora društava moraju usuglašavati sa zajmodavcima, koji, pak, po ugovoru o kreditu odobravaju i prodaju imovinu, stjecanje udjela, osnivanje društava i zajednička ulaganja i dr.

Među tim odredbama navode i nesmjenjivost AlixPartnersa i Ante Ramljaka, kao i to da ciljna društva ne mogu plaćati radnike i menadžemnt bez odobrenja te savjetničke tvrtke, koja, uz ostalo, određuje upravljanje novčanim sredstvima ciljnih društava i sl.